About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Sunday, May 31, 2009

Luahan HATI seorang REMAJA perkongsian untuk PENGAJARAN semua

remaja selalu berkata, apakah salah kami bercinta? Rasa cinta
memang tidak salah.Ia adalah fitrah semulajadi (instinct) yang
ALLAH swt kurniaan kepada setiap manusia. Ingin bercinta dan
dicintai adalah instinct. Jiwa manusia memerlukan cinta seperti
jasad perlukan makanan. Oleh kerana cinta adalah fitrah, maka
tentulah tidak salah merasainya. Namun ALLAH tidak kurniakan cinta
secara polos begitu saja. Dia juga pencipta peraturan cinta demi
menjaga kemurniaannya. Peraturan inilah yang kerap dilanggar. Rasa
cinta tidak salah tetapi kesalahan selalu berlaku sewaktu menjalin
hubungan cinta. Di sinilah selalunya remaja terjebak. Cinta
terlarang adalah cinta yang menafikan peraturan yang telah
ditetapkan oleh ALLAH swt. Ketika itulah FITRAH telah menjadi
FITNAH. Bila kehendak semulajadi tidak disalurkan atau diisi
mengikut peraturan maka akan berlakulah kekalutan dan kemusnahan.

Mengapakah perlu ada peraturan cinta?

Jawabnya kerana ALLAH swt mencintai manusia hambaNYA. Allah
inginkan keselamatan dan kesejahteraan buat manusia
melaksanakan keinginan fitrah semulajadinya. Keinginan tanpa
peraturan akan menyebabkan banyak kemusnahan. Begitulah hubungan
cinta yang terlarang akan membawa banyak implikasi negatif dalam
kehidupan. Pengalaman sudah pun mengajar kita bahawa jangan
sesekali bermain cinta, nanti terbakar diri.
Sudah banyak tragedi yang berlaku akibat hubungan cinta yg
membelakangkan Tuhan!
Hubungan cinta jangan dicemari oleh sebarang tindakan menyalahi
syariat.
Lebih banyak perlanggaran hukum berlaku, lebih tinggilah risiko
kemusnahan yang akan berlaku. Jangan kuat tertipu dengan pesona
cinta yang dihiasi dengan pelbagai janji dan sumpah setia. Jangan
kita mabuk dengan rindu dan asyik yang membuai dan melenakan.
Seteguk kita minum dari kendi cinta terlarang, racunnya akan
meresap membunuh akal, jiwa dan perasaan. Pada ketika itulah cinta
dikatakan buta. Maka butalah mata hati dan mata kepala
sehingga seseorang akan menjadi hamba kepada sesiapa yang
dicintainya.
Ketika itu hati tidak nampak yang lain kecuali apa yang
dicintainya. Lupalah diri pada pencipta cinta kerana terlalu asyik
dengan cinta yang dikurniakaNya. Bagaimanakah pula perasaan kita
agaknya jika seseorang itu begitu leka dengan hadiah yang
diberikan hingga terlupa bersalaman dan berterima kasih dengan
pemberinya?

Allah swt kerap dipinggirkan dalam hubungan cinta terlarang.
Seolah-olah cinta dan pencipta cinta itu sudah tidak ada kaitan
antaranya. Hukum ALLAH dilanggar bukan dengan rasa bersalah tetapi
dengan rasa manis dan megah.

Tangan kekasih dipegang walaupun jelas ALLAH mengharamkan sentuhan
antara lelaki dan perempauan yang bukan muhrim.

Tergamak berdua-duaan di tempat sunyi walaupun sudah diperingatkan
Nabi bahawa dalam keadaan itu syaitan adalah pihak ketiga. Lebih dari itu
pun banyak berlaku.

Semuanyanya seolah-olah halal kerana cinta. Racun-racun berbisa
yang memusnahkan cinta telah dianggap sebagai baja. Akhirnya pohon
cinta terlarang pun berbuah.
Buah yang pahit, masam dan memabukkan. Buah yang muncul dengan
pelbagai jenama yang aneh dan menjijikkan - zina, sumbang
mahram,bohsia, bohjan, buang bayi dll lagi.




Ketika itu indahkah cinta?

Peraturan cinta bagai tanda-tanda dan lampu isyarat di atas jalan
raya.
Kereta diciptakan dengan kuasa untuk bergerak tetapi
pergerakkannya perlu diatur dan dikawal. Jika tidak, dengan kuasa
itu akan berlakulah perlanggaran dan pertembungan. Begitulah
cinta, ia adalah kuasa tetapi kuasa itu perlukan peraturan dan
kawalan.

Apakah peraturan-peraturan dalam hubungan cinta?

Hendaklah cinta kita itu didasarkan kepada cinta ALLAH.
Ertinya cinta yang kita berikan kepadanya semata-mata kerana
mengharapkan keredhaan ALLAH.
ALLAH memberikan kita fitrah itu lalu niatkan dengan fitrah itu
boleh menghampirkan diri kita kepada ALLAH swt.

Cintailah sesiapa pun, tetapi pastikan cinta itu dapat
memudahkan kita mencintai ALLAH.

Sehubungandengan itu, cinta antara lelaki dan perempuan mestilah
diniatkan untuk ALLAH!.

Soalnya bagaimana?
Iringilah dengan niat untuk berkahwin kerana berkahwin itu lebih
memudahkan seorang lelaki atau seorang perempuan menyempurnakan
agamanya.

Sabda Rasulullah saw,
"Apabila seseorang itu berkahwin, sempurnalah separuh agamanya,
tinggal lagi separuh untuk disempurnakannya" .


Semoga perkahwinan yang dibina adalah semata-mata kerana ALLAH,
dgn tujuan untuk membina rumahtangga muslim, melahirkan keturunan
soleh dan solehah, keluarga yang sanggup memikul amanah & dapat
melaksanakan segala hukum dan perintah ALLAH swt. Semoga dengan
perkahwinan itu juga akan dapat menjaga pandangannya, kehormatan
dirinya serta hati dan juga perasaannya supaya
sentiasa tunduk dan takut pada ALLAH swt, di samping dapat
beribadat dan bertaqwa kepada ALLAH SWT.
Oleh itu, usahlah bercinta sekadar untuk bersuka-suka. Lebih buruk
lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sekadar
untuk bersuka-suka. Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat
dalam bercinta sama ada didorong oleh hasutan nafsu atau bujukan
syaitan. Jika tidak ada niat untuk berkahwin, cinta sudah pasti
bukan kerana ALLAH.
Hakikatnya cinta itu adalah cinta terlarang yang akan membawa
kemusnahan pada sebelah pihak atau kedua-duanya sekali. Cinta
jenis ini seburuk namanya - Cinta Monyet!


Hendaklah dipastikan semasa menjalin hubungan cinta tidak ada
hukum ALLAH yang dilanggar.

Antaranya, tidak ada pergaulan bebas, tidak ada pendedahan aurat,
tidak ada pengabaian perkara asas seperti meninggalkansembahyang,
puasa dan lain-lain.

Hubungan cinta jangan sampai terjerumus dalam perkara yang
melalaikan dan merugikan.

Maka, remaja tidak seharusnya mengeluh,

" Cinta apa namanya ini jika tiada dating, tiada perbualan telefon
maraton..atau bahasa remajanya 'bergayut', tiada surat cinta,
tiada sentuhan tangan, tanpa kerlingan dan senyuman?


Yakinlah, tidak ada keindahan dengan melanggar peraturan Tuhan.
Putus cinta dan kecewa bercinta yang begitu dominan dalam
kehidupan remaja adalah disebabkan racun-racun cinta yang disangka
baja ini. Justeru banyaklah cinta
yang gagal disambung di alam perkahwinan dan lebih banyak yang
putus tanpa sempat menempuh perkahwinan.
Allah swt Maha Mengetahui dan Maha Menyayangi. Segala peraturanNya
buat dengan rasa cinta terhadap hambaNYA.

Cinta suci mampu tumbuh tanpa semua itu. Dan cinta itu pasti
akan membawa ke gerbang perkahwinan untuk bercinta lagi dengan
seribu keindahannya. Bahkan jika diizinkan oleh takdirNya, cinta
itu akan terus bersambung ke alam akhirat. Suami yang soleh dan
isteri yang solehah akan bercinta lagi di syurga-empat pertama
yang melahirkan cinta!


Ketika itulah FITRAH akan menjadi ANUGERAH!

Moga bermanfaat....wassalam

Kerana SAYANG

Manusia dan keinginan
Senantiasa berjalan beriringan
Tak mampu dipisahkan
Kitalah manusia itu
Selagi nyawa dikandung badan
Kita kan senantiasa berkehendak..

Andai menginginkan kasih sayang Allah swt
Setiap perintah-Nya dipenuhi
Setiap larangan-Nya dijauhi
Kesalahanan diri ditangisi
Dosa-dosa lalu disesali
Hari-hari berikutnya dilalui dengan
bersulam doa dan pasrah kepada-Nya
"Tunjukkanlah kami ke jalan yang lurus
jalan orang-orang yang diberi nikmat
dan bukannya jalan mereka yang dimurkai
dan bukan pula jalan mereka yang sesat"

Andai mahu memenuhi kehendak iblis laknatullah
Berbuatlah sesuka hatimu ...
mahu berpelukan...berciuman ?
mahu menodai insan lemah ?
mahu menafikan kebenaran ?
mahu kecam-mengecam ?
mahu memfitnah insan yang tidak bersalah?
hingga musnah peradaban insan
hingga terpecah ikatan persaudaraan

Kita ini bersaudara...
kerana kasih-sayang sesama saudara
apabila melihat kemungkaran
akan ada segolongan insan
yang mencegah kebatilan
atau paling tidak dengan hati mereka
biarpun mereka tidak sesempurna mungkin
biarpun mereka pernah berdosa
biarpun masa depan tak pernah tahu bagaimana
biarpun diri bakal dibenci manusia
tak mengapalah andai dibenci makhluk
tatkala tegur menegur sesama saudara
asal tanggung jawab bersaudara terlaksana
ketahuilah insan...
kerana sayang, suami akan menegur isteri
kerana cinta, ibu ayah akan menegur anak-anak
kerana merasa berat, pemimpin akan menegur bawahan
kerana kasih jugalah...
akan ada sahabat...rakan...teman...
yang sanggup memberi teguran
ini semua semata-mata kerana sayang...
demi memelihara semangat persaudaraan ...

Wednesday, May 27, 2009

Cinta Terakhir

Kau Cinta pertamaku
Engkau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa menafikan kasih kita...

Kau ayu dimataku
Satu antara seribu
Tiada tara didunia...

Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir...

Mungkin kitakan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ditentukan Tuhan....

Monday, May 25, 2009

TAARUF WEEK.....

24 Mei 2009-3.00pm: Hari ini aku kembali semula ke CFSIIUM, kembali m’ingtkn aku kpd kenanganku sms TAARUF WEEK sbg peserta n sbg committee. Hari ini aku m’hntr adikku adli m’dftr. Dia ditwrkn kursus sains kemanusiaan (Human sciences). Dia sgt x sbr utk m’dftr di CFSIIUM, aku pun x tau apa yg menarik kat sana. Apa pun semoga dia b’jaya m’bawa hrpn mama n ayah. Segalanya berjalan lancar. Dia sgt happy. xda masalah yang timbul. Aku b’jumpa kembali dgn geng medcy yang lain. Nasrul@yb, rashidah@rara, asyrafuddin@syrup, atif dan muntaqin. Semuanya sihat n gembira dgn tugas masing2. Yb dengan gaya seperti pengulas sukan menjadi pengacara semasa pendaftaran, rara duk jaga KC, syrup n atif tengah duk melepak je. Aku sempat la berborak dgn diorg. Jmpa rara siap bagi lagu wonderpets, hahaha mmg 1 kpala dgn die.
Aku sempat gak jmpe mmbr2 aku cam roy, nape, swing, n seorang budak ni yg adik die pun masuk gak uia same course dgn adik aku. Emm mmg blur la si budak tu, tnye aku mcm2. Yela die prmpn adik die yg nak masuk tu lelaki. So cam kelam kabut la. Sape yg terasa minta maaf ek. Hahaha. Aku berangkat pulang jam 6.20pm.
Namun aku nak share la pngalaman aku mase mula2 daftar. Aku dpt 2 offer, jpa wat twinning prog kat IMU n uia. So cam ntah aku x ksh sgt pun mane2. IMU cam agak ramai non-bumi so cam payah la nak hidup. So aku tekadkan hati daftr kat uia. Semasa smpi tu aku la yg paling otai skali rasenye. Org lain baju sume smart2. Aku ni dgn baju berkedut2 skit, lengan lipat, xpki tie mmg cam org baru masuk pekan. Aku rileks je. Daftar sume ok. Xda masalah. Sampai la aku pergi buka akaun kat seminar room. Disitu kisah lawak ku bermula. Aku tinggalkn taaruf kit kat satu kerusi, bdk2 uia tau la ape tu taaruf kit. So lepas dah settle sume aku pun amik balik taaruf kit tu. Tetiba da dua beg, nak cpt punye pasal aku main amik je. Xpikir pun. Lepas tu aku check in. xbyk brng pun. Adik aku pergh mama beli mcm2. Aku tinggal cam tu je. Hahaha. Aku pun mula berkemas. Pastu tgh elok2 nak buka taaruf kit aku t’kejut. Nak tau nape?? Dalam tu ada tudung, baju kurung batik n baju t-shirt utk sister. Hah terkejut aku. Aku ingt committee silap bagi. Aku pun pulangkn blk n amik yg baru. Tp aku explore lagi dlm beg tu. Tetibe kuar la buku, aku bace tgk name sister. Tp aku xingt lah sape, just ingt course die LAW. Da no hp tp cam malas plak nak amik. Hahaha. Pastu aku pi la jmpe committee sister minta pulangkn beg tu. Beg aku langsung xdpt balik.
Emm sepanjang taaruf mmg bosan la. Briefing, nyanyi lagu cfs tu je. Mase kat lhb la tu je yg best. Ade akak yg mmg semngt. Die ckp berusaha, kami dgr cam rusa, so panggil akak tu akak rusa. Yg lain kena basuh sbb nyanyi xsmgt tu dah biase. Kne basuh malam tu dgn senior pun ok. Senior pun kena balik. Hahaha. Da cultural night da pelajar gombak wat drama. Mmg menarik. Citer pasal najwa dgn sape ntah. Liku2 hidup kat cenfos. Overall ok la.
Mase aku jadi committee mmg memenatkan. Baru ku sedar mmg payah nk kawal budak2 baru masuk. Mase induction course best la gak. Aku bwh biro RDW, residential, discipline n welfare. Mse induction da explore race. Biro aku dpt no 1. Mmg kitorg smgt gile2. Hahaha. Pastu da la sesi x puas ati dgn asstnt manager taaruf. Sume kuarkan perasaan x puas ati. Pergh aku plak blh wat hal. Aku tgh main2 hp as’ad. Hp die ade tv. Pastu aku buka la. Org duk kena basuh senyap je. Aku wat hal cam haram je. Aku buka tv xde siaran, tp bunyi die memecah kesunyian kat amf. Pergh sume pndg kat aku. Mmg aku cover line. Bagi balik kat as’ad suh die tutup. Hahaha mmg aku skew at masalah.
Hari yg aku tunggu tiba. Bdk2 baru pun masuk. Emm sume ok je. Xde masalah. Masalah cam bilik kotor, pintu rosak bese la. Aku kne in charge UKC2. Hahaha. Mcm2 ragam parents n student. Abz registration kmi pun siap2 nak kumpulkan bdk2 ni dpn padang. Mmg mase taaruf tu suara aku je dgr spjg minggu tu. Attention to all students please to be reminded that bla bla bla bla. Camtu la lebih kurang. Da 1 hari aku xchat mmg penat gile2. Selsema n demam. Tp utk adik2 aku bersemangat. Hari ke-3 mmg pngalaman manis, headcom utk biro aku, azri da persembahn mlm tu. Aku pun di minta utk take over as caretaker headcom. Pergh lagi pening kpala aku. Sume decision aku kne wat sendiri. Nak decide turun bile, naik bile. Tp yg best dpt main walkie talkie. Hahaha seronok. Nyanyi gune benda tu cam kanak2 ribena. Students x chat, tgn luka, pengsan dah bese dah. Mmg seronok n x kan aku lupakan sampai bile2. So utk adik2 yg akan berjuang di cenfos, jaga diri, be urself n jgn t’ikut2 dgn budaya yg x elok kat sane. iAllah berjaya. Xpayah la nk pkr2 nk ade awek ke bf ke, buang mase n wat korg kecewa. Just kalo dah betul jmpe parents n kawen je. Tp pastikan parents die betul2 stuju. Kalo x payah. Ni pengalaman aku la. Ok chow.

Saturday, May 23, 2009

Rakyat Perak Mengamuk....

21 Mei 2009, buat pertama kali aku melangkahkan kakiku ke bangunan mahkamah. Pada hari tersebut setelah aku menyelesaikan beberapa perkara di CFSIIUM, aku segera ke Istana Kehakiman di Putrajaya, Bandar pentadbiran Negara kita. Sebenarnya aku menghadiri sebutan kes rayuan zambry kader, mb haram negeri perak untuk aku pun tak tahu istilah apa yang hendak aku guna, tapi lebih kurang macam membatalkan keputusan yang dibuat oleh panel hakim mahkamah tinggi yang mengisyhtiharkan Ir Nizar Jamaluddin sebagai MB Perak yang sah. Bangunan yang tersergam indah itu menjadi perdebatan antara peguam zambry atau pun lebih dikenali di kalangan rakyat perak yang cintakan keadilan sebagai zombey dengan peguam Nizar. Pada masa tersebut keadaan mahkamah tenang. Terdapat segelintir penyokong pakatan rakyat menunggu, termasuk beberapa pemimpin pakatan rakyat seperti Lim Kit Siang, Nge Kho Ham, dan Nga Kor Ming. Perbicaraan berjalan seperti biasa. Sehingga jam 1 tengah hari siding mahkamah ditangguhkan untuk berehat. Aku dapat melihat pemimpin yang aku kagumi, Ir Nizar yang dilihat keluar dari kamar lalu segera ke surau yang berhampiran untuk solat Zuhur. Aku turut serta tapi tidak berkesempatan untuk berjamaah bersama kerana ada beberapa urusan yang aku kena selesaikan. Namun aku sempat berjumpa dengan beliau. Aku sempat menyatakan sokongan terhadap beliau. Aku sebenarnya tak ada modal pun untuk berbual dengan beliau. Aku hanya mengatakan bahawa pakcikku berkirim salam kepada beliau. Pakcikku memang kenal sangat dengan Ir Nizar.Perbicaraan tersebut berlanjutan sehingga pukul 5 petang. Aku segera pulang kerana terlalu mengantuk.
22 Mei 2009, Mahkamah pada semalamnya telah ditangguhkan dan keputusan mahkamah diketahui pada hari tersebut. Aku dapati ramai penyokong telah berkumpul di dalam mahkamah. Keadaan semangnya hangat. Namun keputusan tidak menyebelahi pakatan rakyat setelah hakim bertindak menyatakan hakim mahkamah tinggi membuat kesilapan dalam membuat keputusan. Dari situ aku mendengar pelbagai berita-berita mengenai keputusan yang dibuat.
1. Ada seorang pakcik memberitahu bahawa sahabatnya mendapat berita kekalahan tersebut dari media seperti televisyen dan radio sedangkan pakcik tersebut masih berada di dalam kamar dan masih belum ada keputusan.
2. Seorang pemuda juga memberitahu pada semalamnya hakim seolah-olah terpukau dengan hujah yang dikemukakan oleh peguam nizar dan tiada soalan yang di utarakan. Namun mereka terpaksa menangguhkan perbicaraan dan pengumuman keputusan. Mereka telah dipanggil oleh ketua hakim.
3. Ada yang menyatakan terdapat konspirasi antara hakim dengan kerajaan, sehinggakan ada satu blog yang menyatakan keputusan akan memihak kepada BN. Aku rasa ada benarnya konspirasi ini.
Inilah sebahagian berita yang aku dengar. Ada yang tidak berpuas hati kerana kerajaan negeri dirampas sebegitu rupa. Ada yang mendoakan agar ada adun BN yang mati bagi membolehkan rakyat memilih semula kerajaan. Macam karenah dapat aku lihat. Tapi sememangnya rakyat perak tidak berpuas hati dengan rampasan kuasa. Ada juga golongan yang atas pagar turut tidak menyokong tindakan kerajaan kudeta BN merampas kuasa. Bagi aku senang, bubarkan sahaja dun biarlah rakyat menentukan kembali kerajaan yang layak. BN menyatakan Nizar perlu bersabar menunggu pilihan raya akan datang tetapi kenpa mereka si BN tidak sabar-sabar dan terus merampas kuasa sebegitu rupa. Fikirkanlah………

Wednesday, May 20, 2009

Nasib Malang ku.......

Aduh letihnya aku hari ini. Maklumlah baru pulang dari bercuti di Port Dickson. Banyak pengalaman yang aku hendak kongsi dengan semua yang membaca blogku ni. Perancangannya bermula apabila aku hendak menghantar afiq, teman sebilikku untuk pulang. Lalu ramailah yang berkumpul dihadapan UKC1. Setelah afiq pulang, muncul dari mulut seseorang memberitahu bahawa mereka merancang untuk ke Port Dickson pada keesokkan harinya. Aku pun berfikir sebentar dan akhirnya aku membuat keputusan untuk bersama mereka ke Port Dickson. Pada awalnya seramai 10 orang yang aku turut serta dalam program kami ini. Namun atas beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan, 2 orang daripada kami tidak dapat menyertai expedisi kami. Hanya tinggal aku,dan,afiq,haniff,anip,kali,din dan bunk.
Hari yang ku tunggu telahpun tiba. Setelah selasai beberapa urusan, aku segera berangkat menuju ke Masjid Nilai berhampiran dengan campus IIUM Nilai. Aku bersolat Zuhur dan menunggu sahabatku yang lain. Hampir 2 jam aku menunggu akhirnya mereka tiba. “Kami baru lepas settlekan ayam” itulah jawapan aku terima setelah mereka sampai di masjid nilai. Dari situ kami segera berangkat menuju ke Port Dickson. Pada mulanya aku ingat kami akan mengikut lebuhraya PLUS untuk ke sana. Namun kekeliruan berlaku dan kami akhirnya mengambil laluan lebuh raya LEKAS. Namun kali memberitahu ku, lebuhraya tadi hanya berpusing di tempat yang sama. Aku rasa keliru dengan kenyataan tersebut namun aku hanya mengiyakan sahaja.
Kami menuju ke Senawang untuk mengambil bunk di sana. Beberapa kali kami tersesat jalan dan sebanyak itu juga kami melakukan aksi-aksi ngeri di atas jalan raya. Aduh hampir-hampir kemalangan pun ada. Yang paling aku tidak boleh lupakan adalah apabila sekumpulan lembu melintas jalan. Dengan muka yang agak selamba, lembu-lembu tersebut tidak menghiraukan kenderaan yang lalu lalang di atas jalan raya. Setibanya waktu asar kami singgah di salah sebuah masjid di pekan rembau. Di sinilah bermula sesuatu yang mengerikan buatku.
Terlalu lama duduk di dalam kereta membuatkan aku kurang selesa. Setelah berhenti di masjid, aku segera ke tandas. Aku dapati tandas lelaki sudah dimasuki oleh sahabatku yang lain. Tinggal aku dan Din sahaja. “Din jom pi tandas perempuan, bukan ada orang lain pun. Kita je yang ada kat sini,” aku mengajak din untuk menggunakan tandas perempuan. Nasib malangku bermula. Tiba-tiba tanpa aku sedari telefon bimbitku terjatuh dalam lubang tandas tersebut. Aduh aku menjadi cemas. Aku tidak kisah kalau telefon tersebut rosak tapi aku akan hilang semua nombor sahabat-sahabatku yang lain. Jadi kepada mereka yang mengaku sahabat aku, sms aku dan jangan lupa sertakan nama anda. Aku pun tanpa berfikir panjang memasukkan tanganku untuk mencapai telefon tersebut. Bau??? Usah ceritalah, memang busuk gila. Aku pun bersihkan telefon dan tanganku. Aku simpan telefon tersbut di dalam plastic beg. Inilah pengalaman paling busuk yang pernah aku alami. Jadi nasihatku sebelum masuk tandas pastikan telefon anda berada pada kedudukan yang stabil.
Kami meneruskan perjalanan dan akhirnya tiba di Port Dickson tepat jam 6.45 petang. Kami singgah di sebuah jeti yang agak daif untuk berehat. Setelah masuk waktu solat magrib kami segera ke masjid berhampiran. Aku pun bersiram di masjid tersebut. Telefonku aku rendam di dalam air sabun just untuk hilangkan bau. Tak tahulah apa dah jadi dengan telefon tersebut. Aku telah hantar ke kedai untuk diservis setelah aku pulang ke rumah.
Malam tersebut, kami berhenti di sebuah gerai untuk makan malam. Kami memang sangat lapar setelah perjalanan hampir 3 jam. Kemudian kami menunaikan solat isyak di stesen petronas. Setelah itu kami berpecah kepada 2 kumpulan. Aku, afiq dan din mencari apartment untuk disewa semalaman, manakala yang lain pergi mencari tempat untuk BBQ. Kami segera menyelesaikan tugas kami. Kumpulanku berjaya menemui apartment untuk disewa dengan harga RM70 semalaman, manakala sahabatku yang lain sudah menemui tempat yang sesuai untuk berBBQ. Akhirnya program kami pada malam tersebut bermula tepat jam 10 malam.
Aku menikmati keindahan pantai pada waktu malam itu. Sungguh besar ciptaan Allah, aku tidak putus-putus menyatakan rasa syukur dengan nikmat yang dikurniakan. Alhamdulillah. Namun keindahan malam tersebut tercemar dengan aksi-aksi yang kurang sopan oleh pasangan-pasangan kekasih pada malam itu. Itu baru hari Isnin, tidak dapat aku gambarkan bagaimana keadaan di situ pada malam minggu. Aku hanya mampu berdoa supaya mereka dapat kembali ke jalan sebenar. Nasib baik tak terjadi tsunami malam itu. Allah sudah berfirman aku tak ingat samada ini ayat al-Quran atau pun Hadith wallahualam aku hanya tahu maksudnya “Sekali bala Allah dating tiada siapa yang terkecuali samada dia beriman atau kufur” lebih kurang seperti itu.
Namun aktiviti kami diteruskan pada malam itu seperti dirancang. Kami berBBQ dengan begitu gembira. Ayam dan sosej panggang adalah menu BBQ kami. Kami duduk bersama menikmati makanan tersebut. Kami juga turut bermain touch rugby yang turut mendapat sokongan dari pada pengunjung yang lain.
Jam menunjukkan pukul 2 pagi. Kami pun segera berkemas untuk menuju ke apartment yang telah kami sewa. Aku ingatkan mereka semua sudah penat namun setiba di sana dan,afiq,din,haniff dan bunk turun semula dan mandi di kolam renang berhampiran. Aku, anip dan kali terus tidur kerana terlalu penat. Keesokan harinya aku bangun lewat lantas terus bersolat Subuh. Yang lain semua masih tidur lalu aku jerit supaya bangun untuk bersolat. Memang indah pemandangan pantai dari apartment kami. Kali dan din keluar membeli sarapan, nasi lemak dan roti canai. Setelah selesai sarapan, kami berangkat menuju ke pantai berhampiran untuk mandi laut. Pada mulanya aku sekadar memerhatikan mereka bermain air dengan riang. Aku sememangnya tidak gemar bermain air laut. MASIN!!!!! Namun atas pujukan kawan-kawan aku pun turut serta. Selepas itu kami menikmati ais-krim sebelum pulang ke apartment untuk berkemas dan berangkat pulang. Kami selesaikan solat Zuhur dan terus berangkat pulang. Anip diambil oleh abangnya yang tinggal berhampiran. Selepas itu kami singgah di sebuah gerai untuk makan tengah petang sambil menikmati menu spesial iaitu cendol.
Akhirnya berakhirlah program kami pada hari itu. Segala kenangan akan ku simpan. Terima kasih kerana membuatkan hidupku kembali ceria biarpun ada pengalaman pahit yang sukar untuk ku telan. Harapanku agar kami dapat sekali lagi mengadakan BBQ seperti itu mungkin di kuantan nanti.

Sunday, May 17, 2009

Fikirlah...

Benarkah salahku, lepaskan kamu
Kau duga egoku, fahami diriku begini
Tiada yang sama
Yang pasti kita semua bebeza
Kau fikirlah

Tiada guna cipta sebuah cerita
Kalau kisah kita sementara
Rasa hati dan langkahmu
Membuat aku keliru

Tiada guna kita menderita
Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan katamu
Tak lagi seperti dulu

Kita pernah satu, aku dan kamu
Dulu itu dulu, masih di dalam ingatanku
Kini berbeza
Namun masih ku harap kau bersedia
Oo mungkinkah, kau temu bahagia

Lepaskan semua mimpimu
Tangis dan juga sayumu
Kau fikirlah

Tiada guna cipta sebuah cerita
Kalau kisah kita sementara
Rasa hati dan langkahmu
Membuat ku keliru

Tiada guna kita menderita,
Sungguh semua tidur pun tak lena,
Rasa hati dan katamu
Tak lagi seperti dulu

Sungguh semua tidur pun tak lena
Rasa hati dan katamu
Tak lagi seperti dulu

Aku keliru
Aku keliru

Kenangan Terindah....

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang tlah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun
Aku mampu tuk mengenangmu

Darimu...
Kutemukan hidupku
Bagiku...
Kau lah cinta sejati

Ooh...

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang tlah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Ooh...

Ceritaku Di CFSIIUM PJ

Aku bangkit hari sangat lewat, namun sempat aku mengerjakan solat Subuh. Pagi ini tersangatlah nyaman. Semalaman aku bermain futsal selama melebihi sejam. Pengalaman aku bermain sebegitu lama sudah pasti tidak akan aku lupakan. Kami bermain dalam pertandingan yang digelar “king” iaitu apabila satu-satu pasukan menjaringkan gol, pasukan itu akan kekal di gelanggang dan pasukan yang dibolosi akan digantikan dengan pasukan lain. Pasukank aku dapat bertahan selama 10 perlawanan tanpa kalah. Sememangnya aku tidak akan lupakan. Sehinggakan aku mengalami kecederaan dibahagian “groin” namun demi memenuhi permintaan rakan untuk hari terakhir di cfsiium.
Sebelum itu adalah peperikasaan terakhir bagi UNGS program. Aku melonjak kegembiraan dan setelah menghantar kertas jawapan, aku terus mengambil gambar bersama-sama rakan dalam group one. Semua kenangan yang telah kami lalui bersama menjadi kenangan terindah dalam hidupku. Ramai juga rakan-rakanku dari group lain mencemburui hubungan antara kami yang begitu erat.
Kini aku bersiap sedia untuk melangkah pergi dari sini, bumi petaling jaya ini. Banyak pengalaman yang berguna telah aku timba. Yang baik, yang buruk, yang suka, yang duka, yang memilukan, yang menyakitkan semua dapat aku rasai. Aku memegang jawatan ketua biro kebajikan @ Lujnah welfare. Dibantu oleh seorang pembantu yang sangat menyokong segala keputusan yang aku lakukan iaitu Nabilah parman a.k.a kak abi. Berbagai program yang Berjaya kami anjurkan dan aku merasa begitu gembira dengan segala aktiviti yang telah dianjurkan. Bermula dengan jamuan bubur lambuk yang di anjurkan oleh MEDCY. Pengalaman memasak bubur lambuk memang sangat menarik. Kemudian program seterusnya adalah Zenith of Khalifah yang merupakan program terbesar anjuran MEDCY, dan Welfare mengajurkan program Pernim Action Team dimana kami membuat kempen mengenai sebuah pusat perlindungan untuk pesakit AIDS. Segala berjalan lancar. Talk, forum, dan akhir sekali lawatan ke Rumah Pernim di Cheras. Sungguh menghayat hati semua committee yang turut serta dalam lawatan tersebut. Berikutnya adalah lawatan ke kuantan yang sungguh menarik. Dan tahun pertamaku di cfsiium diakhiri dengan kejohanan SMAC, anjuran FSCC CFSIIUM. Aku membantu pasukan bola sepak medcy merangkul kejayaan pingat perak setelah kami tewas pada perlawanan akhir menentang pasukan ENGINIUSS melalui sepakan penalti.
Tahun kedua bermula dengan sesi penerimaan committee baru. Tapi sebelum itu aku dipilih mewakili pasukan bola sepak CFSIIUM menyertai inter Kuliyyah championship di IIUM Gombak. Biarpun pada masa tersebut pasukan aku boleh dikira sebagai underdog tetapi kami Berjaya layak ke perlawanan akhir namun tewas dan berpuas hati dengan pingat perak. Pada kejohanan itu pengalaman paling memilukan bagiku adalah apabila dilayangkan kad merah setelah bertindak menolak pemain lawan.
Tahun kedua ku di CFSIIUM, aku menerima dua orang junior yang sangat spotting dalam keluarga Welfare. Bunyamin Khair dan Nor Rashidah @ Rara adalah pembantuku dalam welfare. Kami berkerjasama untuk menjaya pelbagai program seperti trip to Rumah damai, trip to raudah sakinah, one heart one soul we care for you, trip to kuantan dan macam-macam lagi. Aku juga menyertai SMAC namun kali ini pasukan MEDCY gagal melepasi peringkat kumpulan.
Kini segala kenanganku di CFSIIUM akan ku abadikan selamanya. Buat ahli batch 13 mbbs, jumpa lagi di Kuantan. Semoga impianku untuk menjadikan batch kita batch terbaik sepanjang zaman terlaksana.

Saturday, May 16, 2009

Perbezaan Barat Dan Islam...

Marilah kita amati dua lirik lagu yang sama maksud tajuk lagu tapi melalui perspektif yang berlainan...

Teenagers
They're gonna clean up your looks
With all the lies in the books
To make a citizen out of you
Because they sleep with a gun
And keep an eye on you, son
So they can watch all the things you do
Because the drugs never work
They're gonna give you a smirk
'Cause they got methods of keeping you clean
They're gonna rip up your heads,
Your aspirations to shreds
Another cog in the murder machine
They said all teenagers scare the living shit out of me
They could care less as long as someone'll bleed
So darken your clothes or strike a violent pose
Maybe they'll leave you alone, but not me
The boys and girls in the clique
The awful names that they stick
You're never gonna fit in much, kid
But if you're troubled and hurt
What you got under your shirt
Will make them pay for the things that they did
They said all teenagers scare the living shit out of me
They could care less as long as someone'll bleed
So darken your clothes or strike a violent pose
Maybe they'll leave you alone, but not me
Ohhh yeah!
They said all teenagers scare the living shit out of me
They could care less as long as someone'll bleed
So darken your clothes or strike a violent pose
Maybe they'll leave you alone, but not me
All together now!
Teenagers scare the living shit out of me
They could care less as long as someone'll bleed
So darken your clothes or strike a violent pose
Maybe they'll leave you alone, but not me


Remaja
Ingatlah masa depan mu
Janganlah kau terleka
Di usia remaja

Kenanglah
Jasa ibu dan ayah mu
Susah payah mereka
Membesarkan kita

C/O :
Gunakanlah masa yang ada
Dengan sebaiknya
Kuatkanlah tekad di hati
Memajukan diri
Tiada kejayaan yang datang
Tanpa usaha yang gigih
Bersusah-susahlah dahulu
Bersenang kemudian
Jadilah warga yang berguna
Pada keluarga, masyarakat jua negara

Waspada
Jangan mudah terpedaya
Oleh hasutan dunia
Yang bisa merosakkan hidupmu

renungkanlah...

Terima Kasih Guru

Masih jelas diminda
bisikan suaramu..memanggil
Di situ langkahku bermula
mengejari cita..kau disisi

Lantas ku utuskan
lagu untuk menyatakan
terima kasih guru
kerna hulur tanganmu
ku menghargai setulus jiwaku
bicaramu guru
kan ku ingat selalu
menjadi azimat
hingga ke akhirnya

Guru..ibarat pelita
sentiasa menyinar
kamar hidupku..
Guru..kau pewaris ilmu
mendidik diriku
hinggaku berjaya

Andai diberi peluang
inginku terbang tinggi
di awangan kanku petik
bintang-bintang
ku jadikan hadiah untukmu
moga tuhan merahmatimu
Terima Kasih..

selamat hari guru....

tanggal 16 mei merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua guru-guru. pada hari ini mereka diraikan oleh murid masing-masing. aku berasa bangga kerana diriku ini adalah hasil didikan guru-guru disekolah. namun tidak ku lupa guruku di rumah, ibu bapa ku yang juga merupakan guru disekolah. jasa mereka tidak akan ku lupakan. namun janganlah hanya semasa hari guru sahaja kita meraikan mereka dan menghargai jasa mereka. seharusnya sebagai pelajar jasa guru hendaklah dikenang setiap hari. buat guru-guru ku di :
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka
2. sekolah menengah bandar baru salak tinggi selangor
3. sekolah menengah sains selangor
4. cfs iium

semoga kita sentiasa menghargai jasa mereka...

Friday, May 15, 2009

siapakah orang yang berdoa di atas....

Samir Nasri (سمير نصري.‎; dilahirkan pada 26 June 1987 di Marseille) merupakan pemain kebangsaan pasukan bolasepak Perancis yang berketurunan Algeria dan sekarang berkhidmat untuk Arsenal di London. Merupakan pemain berkaki kanan, Nasri diletakkan di posisi sayap kiri pasukan Arsenal.
Ibu bapa Nasri ,berpindah ke Perancis dari Algeria. Bapa Nasri berasal dari Constantine manakala ibunya berasal dari Biskra. Nasri membesar di La Gavotte Peyret, utara Marseille. Dia selalu bermain dijalanan dimana dia selalu mempelajari skil barunya. Dia pernah bermain untuk kelab tempatan tetapi setelah beberapa kekecohan berlaku ibu bapa Nasri menghantarnya menyertai akademi kelab bola sepak Pennes Mirabeau pada usia 6 tahun. Selepas 2 musim di Pennes Mirabeau dia menyertai akademi Olympique de Marseille.
Marseille
Nasri mula bermain untuk Marseille pada usia 9 tahun. Dia bermain di Ligue 1 pada musim 2004/2005 pada usia 17 tahun, bermula 13 permainan dan menjadi pemain gantian sebanyak 11 kali, menjaringkan 1 gol. Musim berikutnya dia menimba pengalaman dalam UEFA Cup (10 perlawanan; tanpa jaringan) dan Intertoto Cup (1 perlawanan; 1 jaringan). Pada musim 2006/2007 Nasri menjaringkan gol pertamanya dalam Ligue 1 pada 29 April 2007, pada perlawanan menentang FC Sochaux-Montbéliard dan membantu pasukannya menang 4–2 membolehkan Marseille melonjak ke tangga keempat, meletakkan mereka dalam pusingan kelayakan UEFA Cup. Nasri merupakan salah seorang yang berada dalam pasukan yang tewas pada perlawanan akhir Coupe de France pada 2006 menentang Paris Saint-Germain dan tewas juga pada perlawanan akhir 2007 menentang Sochaux.
Pada 20 May 2007, Nasri dipilih sebagai French Ligue 1 Young Player of the Year mengatasi Jimmy Briand dan Karim Benzema. Dia juga terpilih sebagai Marseille's player of the year oleh peminat kelab, menerima 62% undi. Dia juga menerima gelaran "new Zizou" berdasarkan kemahirannya.
Arsenal
Pada 11 Julai 2008, Nasri menanda tangani kontrak bersama Arsenal sebanyak £12.7 million (€16 million). Membuat penampilan pertama bersama Arsenal pada 30 Julai menentang VfB Stuttgart di German selama hampir sejam. Menjaringkan gol pertama dalam Premier League ketika membuat penampilan pertama menentang West Bromwich Albion pada jarak dekat, selepas 4 minit bermain pada perlawanan sulung, pada 16 Ogos 2008. Biarpun masih belum disahkan oleh Arsenal tetapi gol tersebut dianggap gol terpantas untuk pemain yang pertama kali membuat penampilan buat arsenal. Pada 27 Ogos, Nasri membuat penampilan pertama dalam Champions League pada 3rd Qualifying Round 2nd Leg menentang FC Twente, menjaringkan gol selepas 26 minit permainan. Pada 8 November 2008, Nasri menjaringkan kedua-dua gol Arsenal pada kemenangan 2–1 ke atas Manchester United.
Berikut merupakan beberapa peristiwa buat pemain ini. Hanya yang menarik adalah beliau merupakan pemain Islam yang Berjaya menapak di bumi Arsenal. Sememangnya Arsenal mempunyai ramai pemain Islam seperti Kolo Toure, van Persie, Armand Traroe dan lain-lain.

cvilization and knowledge.....

Answer 4 questions, question 1 compulsory.
1. Define knowledge and define its classification according to Imam al-Ghazali. (14 marks)
2. Elaborate the main sources of knowledge in Islam. (12 marks)
3. Clarify the difference of the scientific inquiry between the Islamic and non-Islamic methodology. (12 marks)
4. How to revive back the glory of Islamic civilization. (12 marks)
5. What are the steps that Muslims should take in meeting the challenges of modern sciences and technology? (12 marks)

Thursday, May 14, 2009

Tokoh yang aku kagumi....

Letih betul hari ni. Smlm main futsal lepas exam sampai pukul 3.00pagi. hahahahaha sungguh memenatkan,tapi menyeronokkan. Pagi ni aku bangun agak lewat gak. Tp xda la smpi terbabas Subuh. Lantas ku buka laptop ku dan terus melihat apa2 yg boleh dibaca. Lalu aku buka web harakahdaily. Mcm2 cerita ada. Sungguh aku tertarik dengan perjuangan seorang tokoh yg tinggal di kampungku. Dato’ Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin. Sememangnya aku kagum dengan ketokohannya, tp tidak smpi tahap aku mengagung2kannya. Dia merupakan seorang tokoh yg masih baru lagi dalam dunia politik di Perak. Sebelum bergelar MB Perak beliau hanya seorang engineer yg berkelulusan luar Negara. Aku pun x ingt sgt kat mane. Tp aku kagum kerana seorg engineer yg mendpt pndidikn bukan dari sek agama mmpu berdiri di surau2 dan masjid2 memberi tazkirah, tazkirah dan ceramah. Beliau mmg aktif dlm aktiviti dakwah. Ingin sekali aku mencontohi jejak langkah beliau.
Kehidupan beliau masih seperti biasa apabila dilantik menjadi MB Perak secara sah bukan secara rampasan kuasa yg diamalkan oleh UMNO/BN. Beliau membawa perubahan besar dalam corak pentadbiran di negeri Perak. Namun beliau tidak pernah lari dari segala tomahan dan fitnah. Ramai yg mendakwa beliau adalah boneka DAP. Memberi tanah kpd org2 cina, menindas org melayu dan sebagainya. Namun x ramai tahu, beliau turut mmperjuangkan bukan sahaja nasib org melayu bahkan perjuangan Islam. Sumbangan kepada sek agama rakyat diberikan sebanyak mungkin, pemberian wang kepada masji2 dan surau2 di Perak yg tidak pernah dibuat oleh kerajaan UMNo/BN. Byk penyelewengan yg dilakukan oleh umno/bn seperti pengambilan tanah utk pembinaan bangunan parti Berjaya diselongkar. Dan bermcm2 lagi. Tidak mahu aku menceritakan keburukan kerajaan sebelum ini. Biarlah urusan diorg dgn Allah. Aku ingin ceritakan ketokohan seorg pemimpin di Perak.
Nizar juga merupakan seorang pemimpin yg boleh berbhasa mandarin,tamil dan sbgnya. Menjadikan beliau seorg yg serba boleh dan mudah didekati oleh pelbagai kaum. Itulah asset yg berharga yg dimiliki beliau. Amat rugilah bagi rakyat Perak sekiranya kita kehilangan pemimpin seperti nizar. Baru-baru ini beliau menang kes dimahkamah yg mmbuatkn aku menangis apabila mengetahui berita terbabit. Sungguh aku rse sgt2 bersyukur dgn kemenangan itu. Namun taktik umn/bn menangguhkan semua itu adalah tidak berasas. Marilah kita sama2 mendoakan yg terbaik buat negeri Perak. HIDUP NIZAR….HIDUP NIZAR….HIDUP NIZAR….

Wednesday, May 13, 2009

Amanah buatku as batch leader....

tepat jam 9.30 aku melangkah kehadapan dewan. bertemu dengan lecturer islamic worldview untuk menghantar kertas jawapan peperiksaan. sebenarnya aku ingin tanya ejaan nama lecturer tersebut. dengan muka tersenyum lecturer tersebut kata 'it's ok as long you put your group' malu aku bila lecturer cakap macam tu. aku cam segan, tak tahu nak letak mana muka. tiba-tiba terkeluar dari mulut dia "you as a leader please take care your friends, try to organize a halaqah, strength the ukhuwah, and remember everything i told you." aku cam terkesima sebentar. rasa macam nak gugur jantung aku. amanah ini terlalu besar buat ku. ya Allah sungguh x ku duga dengan amanah sebesar ini. terketar-ketar rasa tanganku hendak menerima amanah ini. aduh hidupku yang selama ini penuh dengan dosa dan noda. sampai begitu mulia lecturer pandang padaku. setelah aku rasa banyak kali aku ingkar nasihat dia. ya Allah terima kasih kerana memberi peluang kepadaku untuk menebus segala kesalahanku. tak tahu apa lagi yang harus aku lakukan. just tunduk dan cuba sedaya mungkin melaksanakan amanah tersebut. wahai sahabat-sahabatku terutama batch 13 medic. bantulah aku dalam usaha untuk memikul amanah ini. hanya kamulah yang sentiasa bersamaku. marilah kita sama-sama mengislahkan batch kita.

ya Allah aku mohon kekuatan dari-Mu

tidak aku nafikan kehidupanku dipenuhi pelbagai dugaan dan cubaan yang seringkali aku tewas untuk menghadapinya. kemanakah kekuatanku selama ini. adakah aku sudah benar-benar tewas dalam perjalanan hidupku? aduh harus bagaimana aku bangkit dari kemelut diriku ini.

kadang-kadang aku rasa hina. kadang-kadang aku rasa diriku seperti sampah. kadang-kadang aku rasa tak berguna,rasa mahuku bunuh sahaja diriku. namun iman sebesar zarah ini mampu menenangkan diriku. kenapa aku harus diuji semua ini. aku kecewa,kecewa dengan diriku ini. aku tewas dengan semua ujian yang diberi. sedih bila ku kenang kembali kesilapan ku yang lalu. tapi aku tidak cukup kuat untuk menempuhi semua itu.

kawan-kawan apa yang harus aku lakukan. aku masih terkapai-kapai mencari identiti aku. aku rasa aku telah musnahkan harapan ramai orang dalam hidupku. harapan mama, ayah, afif, adli, opah, ayah beso, ayah ngah, ayah cik, acu dan lain-lain yang terlalu panjang untuk ku sebutkan di sini. kawan-kawan aku telah hanyut dibuai angan dan mimpi indah hinggakan aku terus leka dan alpa. kawan-kawan aku rasa diriku tidak layak untuk berjuang bersama-sama kamu. aku malu untuk berhadapan dengan kamu. aku malu untuk terus hidup di bumi Allah ini. mengenangkan dosa-dosa yang semakin banyak aku lakukan.

aku telah sedaya upaya berdoa, tingkatkan amalan ku tapi aku masih belum kuat melawna nafsu ku. biarpun berkali-kali aku bertaubat tapi aku lemah dengan segala ujian biarpun kadang-kadang aku rasa aku mampu hadapi. bodohnya diriku. aduh aku patut mati. tak selayaknya hidup di sini. ku tahu iman ku bukan seperti malaikat, sentiasa kekal, tidak seperti Muhammad yang sentiasa melonjak. iman ku ibarat roda, adakala berada di tahap yang tinggi, dan adakala berada di tahap yang sangat rendah dimana pada waktu itulah aku sering kali gagal.

ya Allah, ku tahu pengampunan-Mu luas. ku tahu Kau maha penyayang, maha pengampun. tolong ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk ku hadapi ujian yang kian bertambah berat. berikanlah aku ketetapan terhadap prinsip hidupku. jangan Kau biarkan aku terus leka. aku malu,malu dengan Mu ya Allah. ya Allah aku berserah kepada Mu apa jua ketetapan yang Kau telah tetapkan buatku. aku redha segala apa yang akan terjadi.

Tuesday, May 12, 2009

selamat berjuang wahai sahabat-sahabatku...

esok bermula exam terakhir di cfsiium. setelah hampir 2 bulan dibasuh dengan subjek UNGS yg amat menyeronokkan. segala kenanganku di cfsiium akan ku kenang sampai akhir hayat ku. menjadikan pengajaran buat diriku agar lebih berhati-hati dengan setiap perbuatan dan pergerakan ku. sungguh aku tidak percaya selama ini ramai yang bercakap-cakap tentang diriku. sama ada baik,buruk,mengumpat aku sudah biasa dengan semua itu. sampaikan ada yang berkata aku ni dah berkahwin,dah bertunang dan sebagainya. macamlah tomahan yang dilontarkan kepadaku. tapi aku terima dengan hati terbuka. walaupun ada sebahagiannya boleh dikatogerikan sebagai melampau tapi aku redha. tambah pahala aku free je. xpayah la nak pi ibadat lebih2. org kutuk aku je dapat pahala. alhamdulillah, semoga Allah memberi petunjuk kepada mereka. jadi dikesempatan ini aku ingin memohon maaf kepada mana2 pihak yg terasa dengan luahan hatiku ini. cukup2 lah mengata diri ku. semoga Allah merahmati kita. selamat berjuang...

Monday, May 11, 2009

farewell party group 1 & 4.....





alhamdulillah kemenangan untuk Islam di Perak...

hari ini membuktikan segala-galanya. mahkamah telah memutuskan bahaw nizar masih lagi menteri besar perak yang sah. ya Allah sungguh besar kurniaan-MU ini dikala kerajaan barisan nasional yang rakus merampas kerajaan pilihan rakyat. hari ini membuktikan bahawa segala kekejaman yang dilakukan sesungguhnya amat dimurkai Allah. wahai sahabat-sahabatku marilah kita meraikan kemenangan ini dengan kesyukuran. buat Ir Nizar ini adalah kurniaan paling besar Allah berikan kepadamu. maka pikullah tanggungjawab ini dengan sebaik mungkin. kami menyokong kepimpinanmu. TAKBIR!!!!!!!!!

arsenal kecewa lagi.....

arsenal kecewa lagi...aduh ape nak jadi la...banyak peluang td langsung x convert jadi goal...ape lagi yg x cukup...mybe arsenal perlu kan player yg more matured and more experienced...arshavin xmain mlm ni...sedih3....fatin mesti senyum besar kelab die menang...xpe2...aku pasrah je...xsampai nak bunuh diri...rilek2 tgk bola saje2 sudah...just for releasing tension..pape pun tunggu la next season....come on arsenal, we wait for 4 season without any trophy....sedih3...

Saturday, May 9, 2009

Meluahkan Kebencian Terhadap Tindakan Kerajaan Kudeta BN di Perak..

8 Mac 2008 merupakan detik bersejarah negeri perak apabila buat pertama kalinya kerajaan negeri perak ditadbir pakatan pembangkang. lalu Ir Nizar Jamaluddin dilantik menjadi menteri besar perak yang kesepuluh dan masih sah sehingga ke hari ini. namun kekejaman kerajaan BN yang angkuh dan tidak reti sabar telah secara kejam menjatuhkan kerajaan pakatan rakyat yang dipilih secara adil oleh rakyat perak. Namun pemimpin yang saya sayangi Ir Nizar tidak menyerah kalah. semangat beliau masih lagi membara dan masih menunggu keputusan mahkamah mengenai kedudukan Nizar sebagai menteri besar. selain itu tak ramai juga yang menuduh nizar sebagai penderhaka. NIZAR BUKAN PENDERHAKA. jika disingkap kembali pemimpin UMNO-BN yang telah banyak menderhaka terutama semasa pimpinan Tan Sri Ghazali Jawi. Sultan pada ketika itu tidak mahu memperkenankan beliau sebagai MB perak atas beberapa sebab sehinggakan sultan sanggup bernazar untuk tidak mencukur janggut dan misai serta rambutnya. biarpun sultan meletakan syarat kepada beliau untuk menjadi MB selama 2 tahun namun beliau masih lagi berdegil dengan menyatakan tiada perlembagaan yang menyatakan MB perak boleh menjadi MB selama 2 tahun sahaja. wahai rakyat perak, lihatlah sendiri kekejaman kerajaan BN. tidak terhenti disini semasa kempen pilihanraya baru-baru ini dilihat pelbagai tomahan dilontarkan kepada nizar. zambry telah menuduh nizar sebagai boneka DAP dengan memberi tanah kepada Cina. sedangkan zambry sendiri meneruskan polisi yang telah diperkenalkan oleh pakatan rakayat. zambry sekali lagi membuat penipuan setelah dia mengaku memberi tanah kepada penduduk bukit gantang sedangkan nizar telah lama meluluskan pemberian tanah di situ. ya ALLAH berilah kekuatan kepada Nizar. pada 7 may sekali lagi menampakkan kekejaman BN apabila dengan sewenang-wenangnya menjatuhkan speaker yang dianggap hero bagi rakyat perak dan digantikan dengan speaker yang tidak sah. semakin kalut keadaan di perak. bagaimana boleh berlaku sidang dewan sedangkan speaker tidak memulakannya lagi. bagaiamana timbalan speaker dari jelapang boleh mengambil alih tugas speaker sedangkan speaker masih lagi ada di dalam dewan. secara logik lantikan ganesan adalah HARAM. tiada cara lain untuk menyelesaikan masalah in melainkan kuasa rakyat dikembalikan. buat Sultan Azlan, patik mohon perkenan tuanku untuk bubar dewan undangan negeri perak. patik merayu dengan kebijaksanaan tuanku untuk mempertimbangkan keadaan di perak yang semakin meruncing yang mungkin akan menyebabkan berlaku kejadian seperti di perak. PATIK POHON SEMBAH DERHAKA.....

menyambut seruan tmbln press pas...

menggunakan blog sebagai altenative dakwah. satu idea yg bagus. yela zaman skrg kite bukan shj ditekan oleh org kuffar, tetapi oleh beberapa pihak tertentu cuba utk merendah2kan Islam. golongan kufar telah lame merancang utk menghancurkan Islam. memang xdpt dinafikan lagi. tetapi yg amat mnyedihkan adalah apabila umat Islam itu sendiri yg bertindak menjatuhkan Islam. bukan utk mngutuk tetapi menasihati diri sendiri n kpd pembaca. golongan seperti ini diibaratkan setitik nila rosak susu sebelanga. dpt dilihat kabinet merampas hak ibu bapa utk mendidik anak mengikut acuan agama yg mereka anuti apabila bertukar agama. terutama kpd saudara baru. kerajaan sesuka ati merampas hak ibu bapa..sungguh kejam..ya Allah hancurkan golongan yg menolak Islam, berikan pengajaran kpd mereka....

Ayuh Batch 13...

baru je sebentar tadi batch aku pi dengar briefing dari senior 4th year kuantan. mcm2 la diorg bagi. da yg down, da yg semangat, da yg blur2, mcm2 la....huhuhuhuhuhu come on la.. kite 1 batch pasti boleh...jgn risau..niat kne betul..mari la kita rapatkan jurang antara batch kita..huhuhuhu

Thursday, May 7, 2009

keangkuhan barisan nasional......

kejahatan barisan nasional terbukti apabila mereka sendiri merampas kuasa sah speaker. kejahatan mereka sangat kejam sehingga tidak menghormati langsung dewan. sedangkan speaker yang sah masih lagi ada. sudah pembesar suara speaker sivakumar disabotaj. aduh wahai rakyat perak lihat la sendiri keangkuhan barisan nasional. lihatlah. anda boleh menilai yang mana kaca dan yang mana permata. YA ALLAH SELAMATKAN MEREKA YG BERJIWA RAKYAT.

jauhkanlah diriku dari perbuatan terkutuk ini.....

Distraught Arsenal fan hang himself

An Arsenal fan was so affected by his team's 3-1 defeat to Manchester United that he committed suicide.

According to BBC Sport, a Kenyan fan named Suleiman Omondi hanged himself after the Gunners' Champions League semi-final loss to United.

The 29-year-old was watching the game with fans in a bar in Nairobi, Kenya but he was so fed-up with his team's display that he left at half-time.

It was reported that he was seen to have argued with a Manchester United fan before that.

Omondi was then discovered by police to be hanging from a rope in his house on Wednesday morning.

He was wearing an Arsenal jersey.

Police told the BBC that investigations have gone underway to determine the cause of death.

hari bersejarah buat rakyat perak....

wahai seluruh rakyat perak yang cintakan kedamaian dan ketulusan dalam pentadbiran...marilah kita sama mendoakan agar Allah memberikan kemenangan dan ketenangan kepada adun2 yg berjuang demi rakyat.....demi kesejahteraan negeri perak yg sudah berada dalam keadaan tidak stabil selama beberapa bulan ini....
takbir!!!!!!! Allahuakbar

Wednesday, May 6, 2009

Selamatkan negeri perak

berikanlah kekuatan kepada para pejuang rakyat di perak...berikanlah kefasihan kepada mereka untuk membidas hujah kerjaan kudeta yg telah mencemarkan amalan demokrasi di perak...ramai2 doakan kemenangan buat rakyat perak...kembali kuasa rakyat....

arsenal kalah

aduh camne boleh kalah...geram2...patut menang...arsenal lmbt panas...dah elok attack..pastu down trus..kne bangkit la season depan...

bismillah...

Bismillahirrahmaanirrahim...
Ya Allah jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu..

Ya Muhaimin,jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana,jika aku jatuh hati jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu....

Ya Rabbul Izzati,jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu...

Ya Allah,jika aku menikmati cinta kekasihMu janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu...

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMU, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu...


Tolong beritahu si dia, aku ada pesanan buatnya..
Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..
Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..
Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..
Tolong nasihati si dia,jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..
Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..
Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..
Tolong ingatkan si dia. aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..
Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..
Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..
Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..
Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..
Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..
Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..
Tolong sabarkan si dia, bila jarak mejadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..
Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..
Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..
Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..
Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..
Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..
Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..
Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri….

Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..

Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..

Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..

Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti…

aduh ai.....

arsenal tewas dengan manchester united...4 seasons berturut-turut arsenal xdpt cup...sedih2...nak wat camne....smlm strategi x menjadi langsung...ape ntah yg diorg pikir....wa pun tarak tau...hahahaha

emmm esk sidang dun perak...ramai yg tertunggu2..mungkin kah dun perak akan dibubarkan...???
kembalikan la hak rakyat...bubar semula dun.....

Tuesday, May 5, 2009

Arsenal vs Manchester United

siapa akan menang...prediction

Arsenal 3-1 Manchester United
. cesc fabregas .giggs
. samir nasri
. walcott

penat....

baru abz main futsal....menag 2 match...haha saje nk full kan post ni.....

tak mungkin kerna sayang

Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali

Sekali segala ada
Ada rindu yang datang tiba2
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan

Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti

Monday, May 4, 2009

Drama rebut kerusi di Dun Perak Khamis ini?

KOTA BHARU, 4 Mei (Hrkh) - Pemimpin PAS usah terperangkap agenda musuh dengan membincang secara terbuka isu kerajaan perpaduan serta polemik ulama dan profesional dalam kepimpinan parti.

Iklan

Sedangkan krisis sebenar sedang bergelombang di Perak dipencilkan media harian yang dekat dengan Umno.

"Sepatutnya isu terbabit lebih diberi perhatian kerana media harian cuba melelapkan krisis tersebut daripada diketahui rakyat.

"Tak perlulah hendak perdebatkan isu dalaman PAS secara terbuka kerana masing-masing ada hujah tersendiri. Perwakilan PAS boleh menilai siapa yang layak diangkat sebagai pemimpin," kata seorang pemerhati politik di sini.

Sedangkan katanya konflik politik di Perak akan berada di puncak pada Khamis ini apabila persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) diadakan

Ini kerana kerajaan kudeta Barisan Nasional (BN) cuba menutup ruang serapat mungkin terhadap apa yang berlaku pada hari tersebut diketahui umum.

Buktinya apabila Setiausaha Kerajaan Negeri cuba menghalang media tidak proUmno hadir membuat liputan persidangan berkenaan.Image

Mengulas situasi yang bakal berlaku Khamis ini Dato' Seri Ir Nizar Jamaluddin tidak menolak kemungkinan kekecohan akan berlaku memandangkan terdapat dua kerajaan di Perak sekarang.

"Tidak dapat ditolak kemungkinan akan berlaku adegan berebut kerusi. Saya sebagai Menteri Besar akan menduduki kerusi dekat dengan Speaker.

"Sebagai ketua kerajaan saya juga berhak menyerah titah ucapan diraja kepada Tuanku untuk dibaca pada perasmian persidangan tersebut," katanya menjelaskan krisis di Perak pada ceramah di Putik, malam kelmarin.

Menurutnya, Speaker V Sivakumar difahamkan akan memastikan tiga Adun yang melompat parti sebelum ini tidak berada di dalam Dun ketika persidangan berlangsung.

"Saya tidak boleh bayangkan apa yang berlaku pada hari tersebut dan tidak dapat ditolak kemungkinan persidangan Dun akan ditangguh sekiranya suasana kelam kabut tidak dapat dikawal.

"Kita yakin penyokong PAS dan Pakatan Rakyat sudah matang dan tidak akan membuat sesuatu di luar peraturan, biar pun kita tahu Umno mungkin menggunakan samseng," ujarnya.

ImageMenurut beliau sekiranya persidangan Dun tidak dapat diadakan pada tarikh tersebut masalah akan berlaku kerana tempoh enam bulan daripada persidangan tahun lepas akan berakhir.

Sedangkan katanya kerajaan Pakatan Rakyat masih mempunyai tempoh sehingga September depan memandangkan sidang terakhir diadakan di bawah pokok baru-baru ini.

Nizar yang juga anggota parlimen Bukit Gantang berkata, seramai 812 ketua kampung yang menang melalui pemilihan sebelum ini akan membuat laporan polis terhadap kerajaan BN sekiranya mereka dipecat.

Menurutnya Menteri Besar kerajaan kudeta Perak, Dato' Dr Zambry Abdul Kadir difahamkan telah menulis surat memecat mereka dan diganti dengan jawatankuasa kemajuan keselamatan kampung persekutuan (JKKKP). - mj _

'Rakyat berhak tahu gerak-geri wakil rakyat mereka' - V.Sivakumar

KUALA LUMPUR, 4 Mei (Hrkh) - Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar memberitahu bahawa rakyat berhak mengetahui segala gerak-geri wakil rakyat mereka di dalam Dewan Negeri seiring mendukung prinsip-prinsip demokrasi dan kebebasan media.

Iklan

Berpegang kepada prisnsip itulah, beliau telah membuat ketetapan membenarkan semua pihak media membuat liputan persidangan Dewan Negeri Perak pada 7 Mei ini.

"Semua media termasuk mana-mana media yang telah dihalang untuk masuk dewan diminta untuk membuat permohonan bertulis di Pejabat Speaker, Aras 2, Bangunan Perak Darul Ridzuan. Permohonan boleh dibuat mulai 9.00 pagi pada 4 Mei 2009.

"Saya akan mengeluarkan surat kebenaran kepada media-media mengikut pertimbangan saya," katanya dalam kenyataan yang disiar dalam blognya.

Katanya beliau menggunakan Perintah-perintah 84 yang memberi kuasa kepada Yang Dipertua Dewan Negeri untuk mengeluarkan kebenaran am kepada wakil mana-mana jurnal menghadiri persidangan dewan dan Perintah-perintah tetap ini juga membolehkan Yang Dipertua Dewan untuk membatalkan kebenaran yang diberi.

Arahan itu kata Sivakumar dikeluarkan untuk menjamin prinsip-prinsip demokrasi dan kebebasan media malah rakyat harus mengetahui apakah yang berlaku dalam persidangan secara telus.

"Tidak ada sebab untuk menghalang mana-mana media untuk membuat liputan. Rakyat berhak mengetahui segala gerak-geri wakil rakyat mereka di dalam Dewan Negeri,"katanya.

Sementara itu dalam bolgnya itu juga menjelaskan bahawa Dato' Setiausaha Kerajaan Negeri tidak boleh menghalang media untuk membuat liputan berpandukan kepada peruntukan yang ada dalam Perintah-Perintah Tetap 84, Dewan Perhimpunan Undangan Negeri Perak Darul Ridzuan

"Tuan Speaker boleh mengeluarkan kebenaran kepada wakil mana-mana jurnal kerana menghadiri persidangan Dewan di bawah apa-apa peraturan yang dikeluarkannya dari semasa ke semasa. Jika wakil itu melanggar peraturan-peraturan itu, maka kebenaran itu boleh dibatalkan.

"Adakah perintah-perintah tetap ini memberi kuasa kepada Datuk Setiausaha Kerajaan Negeri untuk mengeluarkan arahan menyekat mana-mana media membuat liputan sidang? Bukankah arahan beliau untuk melarang beberapa media merupakan salahguna kuasa?," katanya. - azm_

Idham pertahan isu 'bomoh' Zambry, jampi Dewan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat (BBC-PR) Drs. Kahlil Idham Lim hari ini mempertahankan kenyataan yang dibuat semalam berhubung tindakan Dr Zambry Abdul Kadir membenarkan Dewan Negeri dimasuki oleh "bomoh" untuk menjampi kerusi speaker.
Iklan

"Pada kesempatan ini saya ingin memberi penjelasan dan penegasan sekali lagi bahawa saya bukan orang yang mudah mengeluarkan kenyataan tanpa ada bukti dan alasan yanag kukuh.

"Oleh itu dalam persoalan ini saya mengulangi sekali lagi pendirian bahawa Dewan Negeri telah dimasuki oleh "Bomoh" dan saya mempersoalkan pihak yang bertanggung jawab kepada dewan negeri pada masa ini," katanya dalam blognya.

Selain itu beliau tidak berhajat menyeret mufti dalam isu tersebut namun jika di waktu kempen pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang Mufti sangat cepat mengeluarkan pandangan, adalah wajar memberi respon yang segera juga dalam hal terbabit.

"Mufti sangat cepat mengeluarkan pandanganmengenai hukum orang bukan Islam baca Quran, apalah salah saya kalau saya meminta mufti mengeluarkan pendapatnya menurut hukum Islam kalau Dewan sampai di jampi sedemikian rupa," katanya yang juga Adun Titi Serong.

Semalam dilaporkan Zambry telah membuat satu laporan polis berhubung kenyataan Idham itu yang turut mengaitkan isu provokasi dan gangguan pihak tidak bertanggungjawab terhadapa Adun-Adun Pakatan Rakyat menjelang Sidang Dun 7 Mei ini.

Berikut adalah antara petikan kenyataan Idham di dalam blognya baru-baru ini :-

"Oleh itu saya sebagai Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat (BBC-PR) yang juga ADUN Titi Serong bersama-sama ADUN PR yang lain menyatakan :-

1.Membantah tindakan semacam "provokasi" untuk menakut-nakutkan ADUN Pakatan Rakyat sebelum Sidang DUN pada 7 Mei depan.

2.Mempersoalkan apakah tujuan rumah ADUN berkenaan dilawati secara tidak diundang dan apakah tujuan gambar dan kehadiran ramai polis.

3. Kami akan sentiasa mematuhi undang-undang yang sedia ada dan sanggup berkerjasama dengan pihak keselamatan tetapi bukan dengan cara "tidak diundang" dan kami tidak tahu menahu dengan kehadiran mereka kalau tidak dimakulum oleh keluarga dan jiran.

4. Apakah kesalahan dan tindakan melanggar undang-undang yang telah dilakukan oleh ADUN Berkenaan ?

5. Pada kesempatan ini saya mempersoalkan tindangan Zambry dan BN membenarkan Dewan Negeri dimasuki oleh "bomoh" untuk menjampi kerusi speaker. Oleh itu saya mendesak Mufti Kerajaan Negeri Perak untuk mengeluarkan fatwa mengenai perkara tersebut." - azm _

testing-testing.....

hahaha masa berblog telah tiba.....

Listen the Quran (Koran)