About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Wednesday, August 26, 2009

ACUTE MINITEST SYNDROME

Penyakit baru telah ditemui melanda pelajar Y1B1 MBBS IIUM dan bakal menjadi parah pada 1 september nanti. Penyakit tersebut adalah ACUTE MINITEST SYNDROME. Beberapa orang pelajar telah didiagnos menghidapi penyakit ini. Antara symptoms2 yang boleh dilihat:
1. Kurang tidur malam yang membawa kepada kemerahan kepada mata.
2. Bangun terlalu awal untuk study dan review subjek yang telah lupa.
3. Nota sentiasa berada di tangan.
4. Sentiasa duduk di meja study.
5. lambat makan even waktu berbuka dah lama masuk.
6. Study group mula terbentuk.
Bagi mereka yang mengalami symptoms ini di harapkan agar dapat berdoa dan bertawakal sepenuhnya kepada Allah supaya penyakit ini sembuh. Selamat menghadapi mini test.

Pengalaman pahit ramadhan pertama...



Fuh selesai semua urusan aku kat balai. Pengalaman 1 ramadhan yang tak dapat aku lupakan. Ceritanya macam ni, aku baru je pulang dari pekan petang 1 ramadhan. Dah pukul 4.55 ptg. Aku dengan wan baru balik dari pusat photocopy, ambil notes untuk lecture semalam. Di pendekkan cerita, hari hujan semasa kami on the way ke campus, nak bagi notes kat sister. Tiba di satu simpang, traffic light merah masa tu. Kami pun berborak. Elok je dah turn green, aku masuk gear 1 tetiba dentuman kuat kat belakang kereta aku. Apa lagi aku pun toleh la tengok, masa tu hujan lebat, aku malas nak kuar dari kereta. Ada 1 kereta proton wira kat belakang aku. Aku pun rileks je la. Cam tak caya rupa2 aku accident. Cam mimpi pun ada gak. Memang aku tergaman sekejap. Aku pun kuar dari kereta, meredah hujan yang sgt lebat. Suddenly aku terkejut, bukan sebab kereta aku rosak teruk, tapi sebab ada lagi 1 kereta yang terlanggar belakang kereta wira yang langgar aku. Pemandunya perempuan, dalam keadaan trauma. Langsung tak nak kuar dari kereta. Ramai org berhenti tepi jalan nak tengok kejadian itu. Fuh memang dahsyat. Lepas tu datang la beberapa orang mechanics aku pun tak tau siapa yang contact. Mereka pun settlekan hal kereta kami. Kami pun dibawa ke balai.
Dalam kalut2 tadi aku tak tahu nak contact siapa. Dalam kepala aku ingat mama dan ayah. Lepas tu aku Tanya wan, nak call siapa. Lalu muncul 1 nama yang aku tak sangka, afiq rohimi. Kenapa la aku tak fikir camtu. Call afiq, dia pun datang dengan faiz, macha, azhar. Da kawan aku nak pi balai.
Sampai2 balai polis tak nak proceed dengan report kami. Mereka cakap tunggu lepas berbuka. Dah la cakap dengan nada yang kasar, memang polis umno. Benci betul. Kami pun pulang untuk berbuka. Lepas selesai berbuka n solat aku pergi semula ke balai. Buat report for the very first time. Akhirnya semua settle. Pemandu perempuan yang kat belakang kena saman. Kami boleh claim insurans dia. Alhamdulillah yang paling penting tak da yang cedera, Cuma belakang aku sakit skit, impact maksima. Hahaha.

Saturday, August 22, 2009

Bertemu Kembali Dengan Ramadhan...

Salam ramadhan diucapkan buat sahabat-sahabat yang berada dibawah naungan rahmat Allah sekalian. Lama sungguh aku tak update blog aku ni. Terlalu sibuk dengan kuliah yang teramatlah padat. Kena ganti cuti emergency H1N1 pada week 3. Nak pergi main bola pun tak ada masa. Ni kan nak update blog.
Papepun Alhamdulillah dengan nikmat umur yang panjang dan yang paling penting nikmat iman dan islam, kita bertemu kembali dengan ramadhan pada kali ini. Bersyukur kehadrat Illahi kerana diberi kesempatan untuk bertemu dengan bulan yang mana segala amalan digandakan pahala.
Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah, didalam al-Quran surah al-baqarah ayat 183 bermaksud
“wahai orang-orang beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa”
Berdasarkan pada ayat ini dapatlah saya simpulkan disini bahawa umat Islam yang beriman hendaklah berpuasa kerana dengan puasa kita dapat membentuk diri kita menjadi lebih bertaqwa. Bulan ramadhan merupakan satu tempoh di mana kita dapat mentarbiyyahkan diri kita dengan pelbagai amalan yang menjanjikan pahala yang berganda. Namun apa yang saya kesalkan setelah kita menempuh bulan yang penuh barakah ini, kita seolah-olah meninggalkan amalan itu begitu sahaja tanpa ada follow up untuk bulan-bulan lain. Seolah-olah amalan itu hanya untuk bulan ramadhan. Kalau di bulan ramadhan kita mampu mengaji al-Quran setiap hari, qiamulail, dan sebagainya, namun apabila ramadhan tamat, kita kembali ke keadaan kita sebelum ramadhan. Mana perginya tarbiyyah kita dibulan ramadhan ini? Menjadi persoalan buat kita untuk sama-sama fikirkan.
Oleh itu sama-samalah merenung kembali, jadikanlah bulan ini sebagai titik permulaan buat kita untuk terus berada dalam keadaan bertaqwa. Biarlah kita mula dengan sedikit, contoh janganlah tiba bulan puasa baru nak ngaji, lepas tu ngaji banyak 1 juzuk sehari. Memang digalakkan cuma akan menjadi “culture shock” buat mereka yang baru hendak mulakan. Biarlah sedikit tapi berterusan barulah tercapai matlamat bulan ramadhan.
Akhir kalam sambutlah ramadhan kali ini dengan penuh kesyukuran dan ibadat kepada Allah. Jangan biarkan ramadhan pergi sesaat pun tanpa sebarang amalan. Ingatlah kita tidak pasti akan bertemu dengan ramadhan akan datang atau tidak. Wallahualam.

Listen the Quran (Koran)