About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Monday, December 20, 2010

Untuk semua penerima biasiswa JPA UIAM kampus kuantan

Pada mulanya saya teleh menelefon pihak JPA untuk menanyakan status biasiswa kami. mereka memberitahu yang pihak UIAM tidak memaklumkan mengenai tarikh bermulanya semester2 2010/2011. Mereka menjawab sekiranya dapat maklum balas daripada UIAM maka mereka akan segera membuat pembayaran. Lantas saya berjumpa dengan En Mohd Noor pegawai di OSC. Ini serba sedikit maklumat yang saya dapat selepas berbincang dengan pegawai OSC UIAM kampus Kuantan.
Buat masa sekarang terdapat beberapa masalah yang timbul antaranya hujung tahun JPA perlu mengemaskini akaun mereka dan ada juga beberapa pegawai mereka yang bercuti sempena cuti sekolah maka disebabkan itu proses pemberian biasiswa sedikit lewat. Pada mulanya JPA akan membayar elaun kita pada tahun hadapan paling lewat pun hujung bulan 1. Tapi setelah dirayu maka JPA bersetuju untuk memberikan elaun kepada kursus kritikal seperti perubatan, farmasi dan pergigian selewatnya pada hujung tahun 2010. Bagi lain2 jurusan mereka akan mendapat elaun mereka pada bulan 1 2011. Buat masa sekarang pihak JPA telah pun menghantar senarai nama penerima biasiswa JPA untuk di kemaskinikan data mereka oleh UIAM Gombak. Mereka meminta pihak universiti mengemaskini status penerima JPA samada masih meneruskan pelajaran, bercuti sakit, dan sebagainya. Pihak JPA juga ingin kemaskini keputusan peperiksaan semua penerima biasiswa JPA. Sekarang proses tersebut berada pada peringkat akhir dan kesemua data akan dihantar kepada JPA selewat-lewatnya pada hari Rabu 22/12/2010. Dan selepas itu barulah pihak JPA akan membuat pembayaran elaun secepat mungkin.
Jadi diharapkan kita dapat sama-sama berdoa agar segala urusan pihak JPA dapat dipermudahkan oleh ALLAH. Semuanya ketentuan ALLAH. Kita hanya merancang ALLAH tentukan. Pengajaran disini, pandai-pandailah kita membuat budget or perancangan perbelanjaan. Pastikan kita asingkan awal-awal wang untuk kegunaan kecemasan seperti ini. Alhamdulillah setiap kali dapat biasiswa saya akan simpan sedikit untuk kegunaan kecemasan. Jadi sama-sama berdoa semoga kita cepat dapat biasiswa JPA kita. INSYAALLAH.

p/s: kalau tersalah harap maaf. sekadar berkongsi maklumat yang diperolehi sahaja. harap maklum dan bersabar.

Sunday, December 19, 2010

Accident, again??? Ujian Allah...

Assalamualaikum. Aku accident lagi. Sedih2. Tapi aku terima dengan redha. Ini ujian Allah. Sabar menghadapi ujian-Nya kerana Allah mengetahui sejauh mana tahap kesabaran kita dan kita tidak akan melainkan Allah tahu kita mampu hadapinya. Agak terlewat aku post kali ini sebab ada 1 lagi ujian Allah dengan Allah menarik sebentar nikmat mempunyai kemudahan internet. Jenuh aku mengulang dari rumah ke KOM semata-mata mencari access kepada dunia luar. Tak mengapa kerana segala usaha kita jika niat kerana Allah pasti akan mendapat ganjaran dari-Nya.

Ok, kemalangan tersebut berlaku pada hari Isnin 13/12/2010. Punyalah nak menguji kemahiran menukar minyak hitam kereta aku, aku pun beli la kat Cosway. Orang cakap minyak hitam dia bagus. Tapi sebenarnya yang aku tak tahu adalah minyak hitam ni banyak jenis. Yang sesuai untuk kancil retro aku tu 10w 30 or 5w 30. aku pun tak tahu apa benda tu. Tu pun dapat tahu lepas dah tukar minyak tu dan bila akan test drive tetiba je kereta berasap. Panic aku dibuatnya. Terus aku pun buang la minyak tu.

Selepas magrib aku pun bersiap-siap nak pergi beli minyak hitam yang baru. Kali ni aku pergi ke stesen minyak shell yang berhampiran dengan TAJ depan masjid TAA. Sampai-sampai aku pun tanya la mamat yang jaga kat kaunter tu "Minyak mane yg boleh gune untuk kancil." Borak-borak last-last aku beli la minyak ape ntah tapi memang sesuai untuk kancil. Aku pun bayar n terus pulang ke rumah.

Pada ketika inilah kejadian itu bermula. Selepas trafik light aku pun buat U turn untuk berpatah balik ke rumah. Sampai sebelum simpang 4 yang menghala ke UIAM, aku dapati lampu jalan di situ tidak berfungsi. Teruk betul JKR KUANTAN, lampu jalan pun tak nak repair. Aku pun bawa je motor tu, tiba-tiba aku tidak sedar beberapa meter dihadapan ada seorang pakcik lebih kurang 50-an sedang berjalan kaki. Dalam keadaan yang tergesa-gesa aku pun cuba mengelak pakcik tu tapi tidak berhasil. Aku merempuh sebelah kiri pakcik tu sehingg dia tersungkur jatuh di bahu jalan. Aku terbabas beberapa meter dari pakcik tu. Hampir-hampir aku merempuh signboard tapi alhamdulillah aku sempat mengelak. Lalu aku terjatuh. Namun alhamdulillah tiada kecederaan serius cuma luka-luka kecil di kaki esp. kat ibu jari. Kuku jari aku tercabut. Selepas itu dalam fikiran aku hanya ingat Allah dan keadaan pak cik tu. Aku terus bangun pergi ke pakcik tu. Dalam hati mesti mati orang tua ni. Alhamdulillah pakcik tu selamat. Cuma pendarahan kecil di kepala dan lengan. Rupa-rupa pakcik tu pesakit mental. Perkara pertama yang dia minta "rokok ada tak?" Pening aku nak jawab. Kebetulan sewaktu pelanggaran ada seorang abang ni, dah kahwin kut pun berada di situ. "Saya ingat awak terbabas sendiri, rupa2 terlanggar orang, nasib baik saya tak gilis pakcik tu." Memang betul, tak da sape boleh perasan kehadiran pakcik tu kat tepi jalan.

Lepsa tu aku terus call hamzi dan kami membawa pakcik tu ke hospital. Di hospital pakcik tersebut dirawat di zone kuning kalo tak silap dan kemudian dibenarkan pulang. Aku pula menerima rawatan di zone hijau. Tak ku sangka yang merawat aku tu DR lulusan UIAM. Bangga2. Yang kelakarnya bila dr tu tanya

dr: belajar lagi ke??
aku: ye, kat uia.
dr: course ape??
aku: medic 2nd year.
dr: owh, esk ade kelas??
aku: ade.
dr: kelas ape??
aku: kelas ape ek, emmm hah thyroid disorder. skrg block reproductive and endocrine system.
dr: owh, dr maung maung cho ade tak?
aku: ade2..

dari situ aku dah agak ni mesti dr lulusan UIA. hahaha tergelak sendirian aku. dr tu tanya, "esok boleh tak pergi kelas?" Aku pun bodek la, "emm bagi la MC." Dapat juga MC 1hari. dr suh rehat takut ada any trauma.

kesimpulannya, aku dah tak nak tukar minyak hitam sendiri, nak bawa motor 20km/j kalau lalu kawasan gelap dan kena la selalu membaca doa sebelum memulakan apa-apa jua aktiviti. Hu3. Wassalam.

Friday, December 17, 2010

Hukum Tahlil Arwah

Alhamdulillah, Dia yang telah menemukan kita melalui satu daripada rahmat-Nya, iaitu internet, untuk berbicara tentang ayat-ayat-Nya yang kita tidak ragukan kebenarannya.

Topik ini menyentuh amalan yang luas diamalkan oleh masyarakat Islam. Ia juga melibatkan perasaan orang-orang yang hidup terhadap orang-orang yang mereka kasihi yang sudah meninggal dunia.

Jawapan kami kepada soalan itu pula adalah yang bertentangan dengan amalan-amalan tersebut. Kerana itu ia akan mengganggu perasaan sesetengah pembaca. Harap maaf.

Jawapan dimulakan dengan sedikit keterangan mengenai orang yang meninggal dunia. Setelah dia meninggal dunia, dia atau nafsnya (jiwanya) diletak di suatu tempat di mana sebuah tembok, atau barzakh, diadakan untuk memisahkan dia dengan segala yang lain. Firman-Nya,

"apabila kematian datang kepada seorang daripada mereka ....... dan di belakang mereka ada barzakh (tembok) hingga hari mereka dibangkitkan" (23:99-100).

Tembok itu pula tidak mampu ditembusi oleh apa-apa atau sesiapa jua. Maka apa saja yang "dikirim" kepada orang yang sudah meninggal dunia, seperti dalam bentuk tahlil, tidak akan sampai kepadanya.

Ia juga termasuk hadiah bacaan ayat-ayat al-Qur'an yang turut tidak sampai kepada orang-orang yang sudah mati. Lagipun, seperti kata Allah, ayat-ayat-Nya adalah untuk orang-orang yang hidup sahaja. Firman-Nya,

"Ia hanyalah satu Peringatan, dan sebuah al-Qur'an yang jelas. Supaya dia memberi amaran kepada sesiapa yang hidup," (36:69-70)

Tidak juga berguna bagi orang-orang yang meninggal dunia ialah doa orang-orang yang hidup. Tidak ada doa seperti itu yang diajar di dalam al-Qur'an. Namun begitu, terdapat satu doa tetapi bukan untuk mereka yang sedang mati di dalam kubur. Doa tersebut adalah untuk mereka pada Hari Kiamat, dan ia berbunyi,

"Wahai Pemelihara kami, ampunilah aku dan ibu bapaku, dan orang-orang mukmin, pada hari apabila perhitungan didirikan." (14:41)

Malah, di dalam kitab amalan seseorang, yang dia akan terima pada Hari Kiamat, tidak terdapat catatan atas apa yang dikirim kepadanya setelah dia meninggal dunia. Kitab itu hanya mencatatkan segala apa yang dia sendiri telah dibuat semasa dia hidup. Firman Allah,

"Inilah Kitab Kami, yang berkata-kata terhadap kamu yang benar; Kami mencatat segala apa yang kamu buat." (45:29)

Tambahan lagi, tiap-tiap jiwa akan hanya dibayar atau dibalas atas apa yang dia sendiri mengusahakan. Bukan yang diusahakan oleh orang lain kepadanya. Ayat-ayat berikut menjelaskannya:

"Dan takutilah akan satu hari di mana kamu dikembalikan kepada Allah, kemudian tiap-tiap jiwa dibayar sepenuhnya apa yang ia telah mengusahakan, dan mereka tidak dizalimi." (2:281)

"Kerana Allah akan membalas tiap-tiap jiwa atas usahanya (sendiri);" (14:51)

Sesungguhnya, segala usaha adalah untuk diri sendiri bukan untuk orang lain. Firman-Nya,

"Tiap-tiap jiwa mengusahakan hanya terhadapnya sendiri" (6:164).

Kesimpulannya, tidak terdapat sebarang bukti daripada al-Qur'an bahawa Allah telah mensyariatkan sebarang kiriman kepada orang-orang yang sudah meninggal dunia. Lantaran itu, dalam agama-Nya, amalan-amalan seperti tahlil, hadiah bacaan al-Qur'an, dan doa demi menolong orang-orang yang meninggal dunia, seperti yang dilakukan oleh orang-orang daripada sesetengah agama lain yang mengirim sesuatu kepada orang-orang yang mati, adalah hanya membazir sahaja. Dan Allah tidak menyukai orang-orang yang membazir.

Thursday, December 9, 2010

Arsenal...bila nak dapat Cup ni...Haish...

Assalamualaikum.. emm rehat sekejap kat blog ni...dah lama tak menulis...

Tajuk ni saje aku pilih sebab saje nak pilih...ha3...Arsenal kelab yang aku sokong sejak aku darjah enam lagi...minat terhadap Arsenal ni bermula sebab:

1) 1st jersey bola yang aku dapat adalah jersey Arsenal...tak silap aku masa tu aku darjah 4@5 camtu...memang jahil langsung pasal EPL..

2) sebab sume sedara mara aku penyokong man utd & liverpool...so aku pikir ramai la plak penyokong man utd & liverpool...so aku decide la untuk sokong arsenal...

Sejak dari itu aku menjadi peminat setia Arsenal...boleh kate sume player arsenal aku kenal...Tahun 2003/2004 tahun yang paling aku tak boleh lupe...season tu Arsenal menang EPL tanpa kalah n berterusan sampai ke musim 2004/2005...49 games unbeaten akhirnya pecah kat tangan man utd...sejak dari itu sampai sekarang sudah 5 musim Arsenal tak dapat Cup langsung...sedih2...

1 perkara lagi pada 2006 Arsenal bersetuju untuk mempromosikan produk pelancongan Israel...contract telah ditandatangani untuk tempoh setahun sahaja...musim itulah arsenal kena kutuk hebat sebab jalin hubungan dgn zionis...sehinggakan ade beberapa penyokong arsenal melakukan demonstrasi mahukan Arsenal membatalkan contract dgn Israel di london...

itulah serba sedikit kenapa aku sokong arsenl...ramai player muslim kat arsenal...contoh samir nasri, marounne chamakh yg merupakan salah seorang pemain muslim dalam skuad arsenal...semoga hidayah akan kekal dalam sanubari hati mereka...

semoga Arsenal terus maju dan menang Cup untuk season ni...selamat berjaya arsenal...

Listen the Quran (Koran)