About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Tuesday, December 27, 2011

Masa sudah tiba

Jangan disebabkan seorang ni kami yg majoriti ni dilabel PEMALAS. Kalau itu terjadi mmg siap la org tu. Bukan kami dengki tapi kami mahu bersama-sama maju.

Lantaklah. Kalau dlm ruang FB aku tak de peluang nak cakap, biar kat blog ni aku luahkan semua.

Saturday, December 10, 2011

Re-Exam

Lepas habis short case hari tu, terus aku senyap je. Duk tepi tangga and termenung. Sampailah dtg Dr. Fareez balik tepuk bahu aku. "Aizat tak pe la, lepas ni Re-Exam ye." Menggelabah aku. Aku borderline fail. Terus aku baca balik skit2 pasal clinical examination selain respiratory system.

Datang la akak yg jg kat department. "Aizat masuk re-exam." Aku pun tertanya, sape la lecturer yg nak buat re-exam dgn aku ni. haish. Skali Dr. Che Roslee. Mak ai, dah pada masa tu semua student yg shortcase dengan dia sume kena Re-Exam. Aduh, mmg fail aku camni. Mula2 dia nak bawa buat kes respi. Aku ckp emm mcm nak fail je. Skali die tgk tgn aku yg bersimen ni, die pun tukar. Aku pun tunggu la. Lama juga die nak tukar kes.

Lepas tu die kuar dari bilik n terus bawa aku pi ke katil 19. Aku tgk nama patient tu, mcm pernah dengar. Sekali patient tu adalah kes yg my wife buat short case dengan Dr. Yusof Rathor. Ha3 alhamdulillah. My wife ade juga citer skit2 pasal kes tu. Apa lg memang showmanship habis aku. Dr. Che Roslee tak tnye pun aku main citer je. Ade la 2-3 mistakes tp dimaafkan. Seronok aku buat re-exam tu. Ha3. lepas habis lega!!!!


Dan result pun dah kuar. Alhamdulillah lulus. tp markah penuh belum dpt lagi. next week kut.


Wednesday, December 7, 2011

Anak Arnab Mini Lop Ear Untuk Dijual..



Umur 3 Bulan
Jantan
Sire: Mini LOP
Dam: ND
RM150 (Nego)
DOB: 10/09/2011



Wednesday, November 30, 2011

Short case yang sedih

Dr Fareez: ni tgn cam ni buleh kasi markah lebih ek??
Aku: Buleh.

Terus Dr Fareez bawa aku pi ke respiratory wing. emm mmg dah agak dah dpt kes respi. tp aku mmg cuak. sbb respi mmg susah skit findings die. aku pun buat la. dah susun elok. tetiba tgn sakit.

Dr Fareez: tgn sakit ek. terus examine kat blakang.

aku pun buat la. tapi tetiba mental block. sume jadi blur. byk yg Dr kena tolong. Bila present finding mmg aku blur. mmg tak dpt appreciate any findings pun. so cam ntah la. dlm kepala dah fail la. present pun merapu. aku pun kuar duk tepi tangga sebelah ward 8c. termenung. smpi Dr Fareez kuar, " Lepas ni kamu re-exam".."buat betul2."

fuh peluang kedua Allah bagi aku tak kan sia-sia kan...

-Bersambung-

Friday, November 25, 2011

clinical exam yg mencuakkan

Long case.

Mr. K, 30 year-old man from tanah putih, came to HTAA for elective admission for renal biopsy. Patient ni dah diagnose to have nephrotic syndrome 15 months ago. pergh dpt je file dari akak yg jaga exam tu aku tgk ward 8b, katil 1. lega la dpt patient laki. tp bile masuk tu die renal punya case. mmg blurr tahap gaban. aku just elaborate more to hx n ddx je. sebab patient ni die came mase 15 bulan lepas dgn SOB, and generalized body edema up to mid abdominal. fuh mmg suspect liver n heart prob. tp aku fokus kat kidney je. sbb die dtg utk renal biopsy so aku assume cause lain dah rule out. tp salah. dr. arif ckp kne juga rule out liver n cardiac prob. tp overall puas hati dgn long case. yg tak puas hati short case. nnt aku citer lagi..

Sunday, November 20, 2011

Exam...1st Clinical...

Semoga esok aku. wife n kawan2 ku dpt menjawab dengan tenang exam...insyaAllah...ya ALLAH bantulah kami..


Thursday, November 10, 2011

Saturday, October 22, 2011

Mini Turkish Angora Untuk Booking dan Jualan

Jualan Hebat Sekitar Kuantan.




Buck (Jantan)
Dob: 23/09/2011
Price: RM130




Doe (Betina)
Dob: 23/09/2011
Price: RM100




Buck (Jantan)
Dob: 23/09/2011
Price: RM80




Buck (Jantan)
Dob: 23/09/2011
Price: RM60


Boleh SMS ke 0133085148..
Boleh nego lagi..
Bayaran pendahuluan untuk tempahan..
Release in 2 weeks...


Friday, October 7, 2011

Arnab beranak lagi



Datin beranak buat kali pertama dgn 7 kits tp 2 ekor dah mati, tinggal 5 je mcm kat bawah ni. DOB 23/09/2011.





Ni pula, lop ear. Kali ke3 beranak. 5 ekor dan semua masih hidup. Tanpa ada tanda2 si Lop Ear ni beranak. Aku ingat due dia 17/10/2011. Sebab aku yakin yang confirm dia mating pada 17/09/2011. Tapi mmg sebelum tu ada mating, tp mcm tak jadi. Rezeki Allah. DOB 07/10/2011



Wednesday, October 5, 2011

Scaphoid Fractured

Emm 2kali patah tulang utk tahun 2011...bulan Januari lalu "Navicular Fractured"..Bulan 10 ni "Scaphoid Fractured"...Dugaan, Ujian @ Musibah...Hanya Allah yang tahu..tapi aku syukur, sebab Allah masih nak uji aku..Aku harap ini adalah tanda aku masih dalam hamba yang masih berada dibawah naungannya. InsyaAllah. Nak tau apa Scaphoid Fractured??Google sendirilah..ha3..cuma aku dah ambil keputusan untuk tidak melakukan pembedahan (buat masa ini)...Harap Allah dapat sembuhkan tulang ku dan kembalikan semula fungsi tangan ku ini...

Gambar skit





Saturday, September 17, 2011

Anak Arnab Untuk dijual Lelong, Lelong, Lelong

Arnab mix untuk dijual..
Rm50 (Kuantan Area)
umur 1 1/2 bulan
Jantan





Arnab mix untuk dijual..
Rm70 (Kuantan Area)
umur 1 1/2 bulan
Betina



Contact/SMS 0133085148

Saturday, September 10, 2011

Anak Arnab ND Mix untuk dijual



RM130 (Nego Sampai Jadi)
Area : Kuantan Pahang (Bandar Indera Mahkota 2)

Call or SMS 0133085148

Monday, September 5, 2011

Arsenal New Summer's Signing



Carl Jenkinson

Born : February 08, 1992 Harlow
Position : Defender
Squad Number : 25
Previous Club(s) : Charlton Athletic
Joined Arsenal : June 08, 2011




Gervinho

Born : May 27, 1987 Anyama, Ivory Coast
Position : Striker
Squad Number : 27
Previous Club(s) : BeverenLe Mans, Lille
Joined Arsenal : July 18, 2011




Alex Oxlade-Chamberlain

Born : August 15, 1993 Portsmouth
Position : Striker
Squad Number : 15
Previous Club(s): Southampton
Joined Arsenal : August 08, 2011




Joel Campbell

Born : June 26, 1992
Position : Striker
Previous Club(s): Deportivo Saprissa, Puntarenas (loan)




Chu Young Park

Born : July 10, 1985 Daegu, South Korea
Position : Striker
Squad Number : 9
Previous Club(s): AS Monaco, FC Seoul
Joined Arsenal : August 30, 2011




Andre Santos

Born : March 08, 1983 Sao Paulo, Brazil
Position : Defender
Squad Number : 11
Previous Club(s) : Fenerbahce, Corinthians, Atletico Mineiro (loan), Flamengo (loan), Figueirense
Joined Arsenal : August 31, 2011




Per Mertesacker

Born : September 29, 1984 Hannover, Germany
Position : Defender
Squad Number : 4
Previous Club(s) : Werder Bremen, Hannover 96
Joined Arsenal : August 31, 2011




Mikel Arteta

Born : March 26, 1982 San Sebastian, Spain
Position : Midfielder
Squad Number : 8
Previous Club(s) : Everton, Real Sociedad, Rangers, PSG (loan), Barcelona
Joined Arsenal : August 31, 2011

Thursday, August 25, 2011

Insaflah...

‎"Maaf, baki anda tidak mencukupi untuk membuat panggilan..”Kita sering saja mendengar perkataan ini daripada operator telefon apabila kita kehabisan kredit.

**Cuba kita bayangkan. Suatu hari, satu suara berkata kepada kita, “Maaf, pahala anda tidak mencukupi untuk membolehkan anda masuk ke syurga”.


Monday, August 22, 2011

Arnab Lion Head Proven Doe Untuk Dijual





Arnab Lion Head Betina, Sudah boleh beranak.
Berusia 5-6 bulan.
RM180.
Penghantaran Sepang, Putrajaya, Bangi, Banting.



Villa, you better watch out...!!!




According to [Football.Fr] Real Madrid player Mesut Ozil was quoted, “I did this because I was defending my religion because David Villa insulted Islam.” referring to his actions against Villa at the closing minutes brawl at the Super Cup.


Don't mess with Islam you damn Villa, and others who want to play fool with Islam..


Sunday, August 14, 2011

Arnab Beranak Lagi



Buck ND Brown X Doe ND Black Otter

DOB : 14/08/2011

4 kelahiran, 2 survive, 2 died. Sedih2. tak pa rezeki 2 ekor ja, Alhamdulillah.


Jangan Suka Sangat Dapat Keluar

Kesian kome kena pukul dengan Wenger




Tuesday, August 9, 2011

Selamat Berjumpa Tuan Dan Kawan Baru



Semoga happy bersama dengan tuan baru Encik Shariwal. Sedih betul nak jual yang ni. Dia dah 6 bulan dan sudah pandai mengawan, tapi semester baru dah nak mula. Tak da sapa nak jaga. Semoga tuan yang baru dapat jaga dia dengan baik.

Sold (9/8/2011)



Saturday, August 6, 2011

Kelahiran kedua Si Lop Ear

Hari ini selepas sahur aku pi la tgk sangkar Ibu Lop Ear yg patut beranak malam tadi. Alhamdulillah, selamat lahirkan 7 ekor anak arnab. Dengan harapan 7 ekor tu sume survive. Namun tak sampai 24jam pun, 4 ekor sudah mati. Rasa sebab lemas sebab ibu Lop Ear tu tak makan uri baby arnab tu. Tak pe la, rezeki Allah bagi 3 ekor je. he3.

Bapa: ND coklat
Ibu: Lop Ear Putih
Date Of Birth: 6/8/2011





Ibu Lop Ear dan Anak2nya











3 ekor anak yang survive











4 ekor yang sudah mati





Wednesday, August 3, 2011

What happens to your body during a fast?

The Science Part

During a fast, your body generates its own energy by burning stored resources made from excess fats, carbohydrates and sugars to produce energy. The liver is the most significant organ in this economical process; it converts the fats into chemicals called ketone bodies which are three water-soluble compounds that are then used as a source for energy.

Detoxification is one of the most important benefits of fasting. A regular body process, detoxification occurs as the colon, liver, kidney, lungs, lymph glands and skin eliminate or neutralise toxins. This process speeds up during fasting as the body breaks down fats. Chemicals and toxins absorbed from food and the environment are stored in fat reserves and released during fasting.

Fasting is also a healing for the mind, body and soul in more ways than one. At a physical level, energy and resources are diverted from the digestive system (which is constantly in overuse as we graze on food) to the immune system and metabolic processes allowing the body to heal, rebuild and replenish itself. Medical studies show that during a fast, abnormal tissue growths such as tumours become starved for nutrients and are hence more susceptible to being broken down and removed from the body. Fasting allows the body to tap its resources to their fullest potential and focus on rebuilding from a microscopic level as DNA and RNA genetic controls become more efficient in transcribing the proteins and tissues the body needs. This revamped protein synthesis results in healthier cells, tissues and organs.

Other changes in the body during a fast include a slight decrease in core body temperature due to a decline in metabolic rate and general bodily functions. Blood sugar levels also drop as the body uses the reservoir of glycogen in the liver and the base metabolic rate (BMR) is reduced in order to conserve energy. The digestive system, which is very often overloaded, and ceaselessly put to work, also cleanses itself for more efficient digestion and nutrient absorption. The lining of the stomach and intestines are allowed to restore glands and muscle, and remove waste matter. Other processes that sustain the foundational infrastructure of the body are increased during fasting, for example hormone production is increased as well as the release of anti-aging growth hormones.


REFERENCES HERE

BENCI MURTAD!!!!

Tiada makhluk yang boleh memaksa sesiapapun untuk menganut Islam, tetapi ingat mereka diwajibkan menganut Islam kerana Islam adalah agama Al Khaliq. Apabila menolak Islam maka mereka mesti ingat bahawa adanya ancaman daripada Al Khaliq sama ada dunia atau akhirat. Kenapa perlu ada ancaman dan pelaksanaan hukuman apabila ada yang murtad? Jawapannya kerana manusia yang pernah bergelar Muslim (yang patuh/ taat dan selamat) telah mendiskriminasikan ALLAH yang selayaknya disembah! Jika ciptaan sudah ada rekod menderhakai Yang Maha Pencipta, maka tidak mustahil untuk mereka menderhaka kepada negara dan segala-galanya? Dalam erti kata lain orang yang murtad adalah pengganas sama ada mereka sedar atau tidak.

Tuesday, July 26, 2011

Semoga Bahagia Di Sana


Anak Lop Ear aku sudah pun bertukar tuan. Sekarang sudah berada bersama tuan yang baru yang duduk di Klang. Harap tuan yang baru dapat jaga dia dengan baik.



Thursday, July 21, 2011

Arnab Induk For Sale.




Netherland Dwarft
Doe
8 months
RM180
Area Sepang, Bangi, Banting, Shah Alam, Putrajaya.

SMS 0133085148

Saturday, July 16, 2011

Arnab Lop Ear For SALE




Lop Ear 1 month.
DOB: 16/6/2011
Price: RM60
Area: Bukit Changgang, Banting.
Area Penghantaran Dan Kos: Shah Alam (RM10), Bangi (RM10), Putrajaya (RM5), Sepang (RM5).




Friday, July 15, 2011

Tak Pakai Baju Malaysia Tak Semestinya Tak Patriotik.

Apa kes ni tuduh kami tak patriotik sebab Arsenal Vs Malaysia kami pakai jersi Arsenal. Come on la, ni just exhibition match. Just to fulfill the fans dream of seeing their players play here in Malaysia. Lagipun match ni bagi peluang kat player Malaysia untuk timba pengalaman. K.Rajagopal boleh beri peluang untuk uji beberapa pemain so dapat buat pilihan tepat bila lawan Singapore nanti.

Lagi 1 datang plak citer kata Malaysian supporters booing their own player. Come on la. Tak tau la kalau telinga aku ni dah pekak, tapi the only booing yg ada kena pada Chamakh sebab tackle Aidil smpi injure..tu je...sepanjang perlawanan semalam meriah, dua2 team dapat sokong sama rata.

JADI YANG TAK PERGI STADIUM TU TAK PAYAH LA NAK SEMBANG KENCANG PASAL BENDA NI. DAH LA TAK PERGI STADIUM PASTU BUAT CITER PLAK...


Sunday, July 10, 2011

ARSENAL SQUAD ON TRIP TO MALAYSIA

Here the squad that will come to Malaysia


Wojciech Szczesny
Vito Mannone
Sebastien Squillaci
Johan Djourou
Kieran Gibbs
Carl Jenkinson
Laurent Koscielny
Andrey Arshavin
Marouane Chamakh
Ryo Miyaichi
Armand Traore
Thomas Vermaelen
Bacary Sagna
Theo Walcott
Alex Song
Jack Wilshere
Tomas Rosicky
Denilson
Aaron Ramsey
Emmanuel Frimpong
Samir Nasri
Carlos Vela
Robin van Persie


Refer here

Friday, July 1, 2011

Naikkan cukai haram???

Mufti kerajaan Mesir, Sheikh Izzudin Abdus Salam sewaktu pemerintahan khalifah... Khalifah Mesir mminta tuan mufti utk berfatwa mengenai tindakan kerajaan utk menaikkan cukai utk membiayai senjata perang... Maka, tuan mufti berkata,'aku akan berfatwa ketika khutbah Jumaat nnti'.... Tiba waktu khutbah dibacakan, maka Sheikh Izzudin pun berfatwa,"Adalah HARAM utk kerajaan menaikkan cukai yg membebankan rakyat.... MELAINKAN segala barang2 perhiasan dlm istana khalifah dijual utk tujuan pembiayaan trsebut..maka barulah boleh dinaikkan cukai itu".......
Apakah realitinya di Malaysia????.... harga barang nek, segala mak nenek nek..... adakah perhiasan di Rumah PM, Putrajaya sana dijual?????........


-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-


Bukan ceq nak berpolitik sangat, TAPI.........

Assalamualaikum wbt.. Setinggi2 syukur kepada Allah dan selawat dan salam kepada junjungan besar kita, Nabi Allah Muhammad S.A.W....
Ceq nak bawak satu perihal kali ni.... N ceq nak jawab berdasarkan ceq nya point of view.....

Ada orang pelik,"Ko ni student, pehal berpolitik??".. Sbb ceq ni ahli PAS, dah tentu ceq mendukung perjuangan PAS... kalu ahli DAPUR, mesti la sokong DAPUR.. kalu PERKASUP, mesti sokong PERKASUP kan.... n bile cakap pasal PAS, sume orang ingat politik..politik dan politik.... Angpa kena paham sejarah penubuhan PAS ni dulu.... Nak tau lebih lanjut, google2kanlah diri (buleh buat satu kuliah kalu nak explain pasal sejarah ni.. nescaya angpa akan terkesima dan terpesona)... sambil2 tu angpa google2 la pasal dasar PAS (sikit2.. anpa akan terpesona)... Simplenyer, PAS ni sebuah gerakan (jemaah) Islam yang berasaskan tarbiyyah dan siasah. Ingat tu.. Elemen penting PAS ni tarbiyyah... Cth, PAS pun ada usrah... dan usrah ni dilihat jalan yg sesuai utk memupuk tarbiyyah... Sama macam Ikhwanul Muslimin.... Angpa mesti tau Ikhwanul Muslimin (Mesir) dan jemaah2 Islam di seluruh dunia... Konsep usrahnya same saje.... Ade silibus yg perlu dicover.... Of course, silibus usrah itu menekan pembentukan jiwa dan nilai2 Islam... Lihat saja kejayaan pembentukkan tarbiyyah ahli2 Ikhwan yang muncul selepas kejatuhan Khilafah Islamiyyah, Kerajaan Turki Uthmaniyyah.... PAS pun mahu tarbiyyah orang2 Islam di Malaysia ni juga jadi sehebat pejuang2 Islam jemaah Ikhwan, Hamas dan jemaah2 Islam lain di seluruh pelosok dunia....

Dalam merealisasikan hasrat ini, sudah tentulah siasah dilihat jalan utk menegakkan syiar Islam yang mana natijahnya sudah pasti perkembangan da'wah Islamiyyah yang pesat dan pembentukan tarbiyyah Islamiyyah yang mantap!!... Tapi, pe menda lak siasah ni??... Siasah ni politik la kalu angpa nak tau.... Siasah ni bukan sahsiah ek... Ingat baik2... Cume, definisi siasah sbnrnya lebih luas dari kejumudan definisi politik Barat... Buleh google dan rujuk buku2 mengenai pandangan terhadap definisi siasah dan pelaksanaannya... So, simplenyer kenapa la ceq duk sibuk2 nak bela PAS, nak tegakkan jugak perjuangan PAS... kerana PAS inilah satu2nya jemaah Islam di Malaysia ni la yang paling releven dgn komponen tarbiyyah dan siasah, dhn kontek yg lebih meluas utk menegakkan syiar Islam... pentingnya utk kita menumbangkan kejumudan pentadbiran sekular dan bersifat nasionalis...malah lebih teruk racist!!... Hanya Islam dapat bela semua bangsa dan agama.... Melayu xkan dpt bela Cina, Cina xkan dpt bela India.... Angpa yang Islam ni mesti ingat sejarah perjuangan Nabi Muhammad.... Lihat bagaimana Rasulullah mentadbir negara.... Rasulullah Ketua Agama Islam, Ketua Negara... Bagaimana Rasulullah membela orang Islam dan bukan Islam.....

Ceq bukan nak berpolitik semata-mata la.... Ceq nak gapai impian melihat tertegaknya Daulah Islamiyyah di Malaysia ni.... Angpa ingat jadi mahasiswa xbuleh berpolitik ke??... Abiss yang angpa duk sibuk berkempen tyme pilihanraya kampus.. nak pilih MPP/SRC tu pa menda ah?? Aspirasi la, Pro-Mahasiswa la.. tu sume method politik... Angpa nak tunggu dah graduate, jdi public figures yang berjaya baru nak rasai kebebasan berpolitik dan demokrasi... Itu satu pandangan jumud... Bagi angpa yang rasa study tu lebih penting dari berpolitik... Memang la... angpa masuk U, masuk sekolah tu buat apa... Untuk study la!!!.... So, jangan duk ngelat bab2 study... Study betul2... Graduate dgn jayanya..Baru dapat career yang baik...

Lagi satu,pastu ada yg cuak kena AUKU la tarik biasiswa la.... Angpa tau tak sebelum AUKU tu, bagaimana hebatnya mahasiswa2 kita.... Figure yang terbaik, Datuk Seri Anwar Ibrahim... Bagaimana kisah berani dia bersuara ketika jadi mahasiswa dulu.... Yang ni pun angpa xtau... Google2.. Jangan asyik berbicara pasal cinta2, cuti2, muvie2... Amek tau sket pengetahuan am dan semasa..... Sebab kebangkitan suara siswa ni la AUKU ada.... Pemimpin KERAjaan time tu cuak nak giler nga kebangkitan siswa ni.... AUKU ni la yang menyekat suara2 siswa.... Sebab tu cuak sumenyer.... Tersekat kebebasan bersuara para siswa.. Terbantut perkembangan figures2 yang bakal memimpin negara masa depan....

Angpa duk takut biasiswa kena tarik la, nak kerja ape la, nak makan ape la, nak buncitkan perut cam mane la..... Itu sume jumud...Jumud!!!!.... Rezeki Allah itu luas, angpa dah xnak bergantung kepada Allah ke??... Ya Allah!!!... Angpa ni berani lak mengaku Islam, mengaku hamba Allah kalu tidak yakin dengan rezeki Allah.... Kalu Allah dah takdirkan biasiswa angpa kena tarik... bukan sebab berpolitik jer.. sebab angpa duk leka bercintan cintun, sampai fail exam... result macam haram, memang la kena tarik.... Ingat Rukun Iman yang 6 tu.... Yakin dan percayalah!!!...

Pikir dalam2 my point of view ni..... Ceq bukan mahu berpolitik sgt tapi mahu tertegaknya syiar Islam di Malaysia.... Da'wah Islamiyyah di seluruk pelosok Malaysia dan dunia amnya..... Understand??.. Maaf la kalu pedih!!.. Yang baik, sumenya dari Allah.. yang buruk pun dari Allah, tapi disandarkan kepada kelemahan diri ceq sndiri.... Wabillahi taufiq wal hidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wabaroqatuh.... Jumpe lagi, kalu panjang umoq!

nukilan DrGreen IndieRetro

-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-

Tuesday, June 28, 2011

kenapa la ada yang tak puas hati dgn aku lagi...

" Heloo aizat azam.amcam hidup skan?brtambah bahagia aman sentosa la kot.maklumla dah kawen.mujur la dpt wife yg pham.tpikn..sikap awk 2 x brubah jugak. I don’t think so awk ni mampu org nye.smpai kn bini kne cri keje sbb nk tampung prbelanjaan. Pastu hang duk bising jpa x naek2. Spe swoh hang kawen awal.klu x mampu wat la cre x mampu.susah jugak org yg perasan dye yg bagus. Hidup sndiri pn xleh tanggung.ni plak nk tanggung ank org..duit pn mntak ngn parents lagi.kesian btoi la bini hang..agaknye korg ni pernah mkn nasi ngn kicap kot..haha. patut la smpai skan xde anak.mmg xnak ank upenye.yelaa. blanja besar kot, susu lagi diapers lgi.
Bukak mata, tngok crmin, tngok mse silam, maybe blasan yg Allah nk tunjuk kot..SEDAR la ckit."

emm kenapa la ada orang yang dengki dgn aku lagi...teruk betul...kisah silam aku tak payah ungkit la...sume org ada kisah silam...dan aku tahu mcm mana kisah silam aku...biar jadi sejarah...pastu nak kaitkan pula bini aku nak kerja...bini aku kerja nak cari pengalaman...tgk org yg tak kahwin pun sibuk cari duit cuti2 ni...emm parents aku mmg bagi duit sebab diorg faham keadaan aku...alhamdulillah...dia jeles kut parent die tak kasi kahwin...ha3...kesian dia...pastu pasal jpa aku n rakan lain mmg nak jpa naik...bukan sebab tak cukup duit dah kahwin...mmg tak adil la kami course critical tp kelas B rendah dari non-critical course kelas A...haram jadah betul...sabor je la...

semoga Allah membalas apa yg dia kutuk2 tu...amin..

Thursday, June 16, 2011

Kelahiran Pertama Arnabku

Malam tadi 16/6/2011 telah lahir seekor anak arnab hasil hubungan Rex(Buck) and Lop Ear (Doe). Seekor je anak dia. Oklah untuk 1st time. Harap2 anak arnab tu sihat.











Wednesday, June 15, 2011

Mati tak kira siapa...

Dua Rakan Lemas Ketika Mandi Di Sungai Pasir Kemudi

KUANTAN, 15 Jun (Bernama) -- Seorang penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kuantan dan sahabatnya mati lemas ketika mandi-manda di Sungai Pasir Kemudi, Sungai Lembing dekat sini pagi Rabu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuantan Supt Zulkifli Taha berkata, mangsa tersebut penuntut Fakulti Biologi Mohd Adhamerudin Omar, 22, yang berasal dari Padang Sanai, Padang Terap, Kedah dan Amirul Hakim Mustafa, 19, dari Indera Mahkota di sini.

Katanya sebelum kejadian, kedua-dua sahabat itu bersama dua lagi rakan mereka dipercayai mendaki Bukit Panorama di Sungai Lembing selepas solat Subuh di Masjid Sungai Lembing.

"Kesemua mereka kemudiannya turun dari bukit berkenaan dan terus ke sungai itu di mana dua mangsa berkenaan telah turun ke dalam sungai manakala dua lagi rakannya menyediakan makanan di darat," katanya ketika dihubungi di sini, Rabu.

Zulkifli berkata ketika sedang mandi-manda pada pukul 8.30 pagi tadi, salah seorang daripada mangsa didapati lemas dan beliau cuba dibantu oleh seorang lagi mangsa sebelum kedua-duanya tenggelam.

"Dua rakan mereka cuba membantu tetapi tidak sempat sebelum kedua-duanya membuat laporan mengenai kejadian itu," katanya.

Menurutnya sepasukan anggota polis, bomba dan orang ramai melancarkan operasi mencari dan menyelamat sejurus selepas itu berjaya menemui mangsa kira-kira sejam kemudian tidak jauh dari lokasi mangsa hilang.

Katanya kedua-dua mangsa dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Afzan Kuantan untuk dibedah siasat sebelum dituntut oleh keluarga masing-masing.



-- BERNAMA



Tuesday, June 14, 2011

Macam mana rakyat tak marah

Tourism Ministry: RM1.8 million spent on Facebook pages...

haish..facebook free bayar rm1.8 million..what the hack...macam mana rakyat tak marah..tarik subsidi untuk benda2 ni...haish..mmg KERAjaan kurang bijak...PRU ke-13 aku pastikan ko jatuh wahai KERAjaan....

-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-

tgk la link ni

Sunday, June 5, 2011

Jalan-Jalan Pasar Tani Shah Alam

Hari ni sebelum aku pulang sekejap ke bukit Changgang menjenguk arnab2 ku kat sana, aku singgah kat Pasar Tani Shah Alam, depan Stadium Shah Alam. Besor gile. Best. Mcm2 ada. Seronok tengok, baju, seluar, makanan, minuman dan yang paling best ARNAB!!! fuh jual arnab macam jual ayam je. banyak plak tu. comel2. nasib baik aku dah ade arnab, kalo tak mau aku beli sume tu.

Nak emphasize skit sini, masa jalan2 kat situ dengar la ceramah tak tau la pasal apa, tapi mmg klakar statement org tu. Dia ungkit pasal penghantaran balik students Malaysia dekat Mesir masa Mesir bergolak dulu. Ingat tak?? Dia cakap camni la bunyi dia "Mana kerajaan Pas, mana kerajaan PKR, mana kerajaan DAP?? mana diorg untuk selamatkan student kita di Mesir. Kerajaan UMNO juga yang tolong dan ambil diorg" Ha3 korang tak rasa bangang ke statement tu??macam orang BODOH kan???ye la dah skrg KERAjaan Pusat UMNO n BN yang pegang, so dah jadi tanggungjawab dioeg la amik student Malaysia kat sana. Apa kaitan dengan kerajaan negeri plak??haish...mmg sgt tidak pandai.

Hari ni tajuk berita ‎"Ulama' Tersingkir"...ni la tajuk Utusan Meloya...haish tak da tajuk lain...duk api2 kan org...penakut la tu...takut dgn mat sabu...ha3...sume org dlm Pas tu sume ulama'...Ulama' Agama, Ulama' Engineering, Ulama' Medic...ha3....Majulah PAS untuk negara...

biasa la tu. dah terdesak. Semoga Pakatan Rakyat Menang PRU 13 nanti. InsyaAllah...


-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-


Thursday, June 2, 2011

Pening.....

Kerajaan buat rasionalisasi subsidi. katanye nak improve pengankutan awam. daripada dulu lagi alasan depa macam tu. tp pengangkutan awam duk takat tu ja. tak berubah langsung. baru tadi naik KTM, asyik delayed je. bila delayed mula la penuh macam tin sardin. haish, mana pergi rasionalisasi subsidi.

Lagi 1 alasan kerajaan, harga minyak pasaran dunia naik. emm la ni harga petrol jatuh gila2. patut kena turun harga. pelik betul la depa ni. maklumat mana depa dapat. hidup2 kena tipu. kesian. Pakistan dan Indonesia dah turunkan harga minyak.

Lagi 2 bil elektrik duk naik gila2. haish, gaji pengarah TNB smpi bejuta2. tak kan nak naik lagi? TNB untuk berjuta2. tak cukup lagi ke?

Lagi 3 projek pembaziran melambang. bangunan 100 tingkat la. ni nak buat bangunan diamond shape. ape ke jadah suma ni?emm pelik2. membazir pandai. rakyat tak mau tolong. siapla korang PRU 13. mmg korang akan jatuh ditimpa tangga dan siling dan bumbung. PADAN MUKA...


-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-




Wednesday, June 1, 2011

Kan senang kalau automatik je.

hah, 3.9 juta rakyat esp golongan muda belum mendaftar mengundi. mulalah si SPR ni duk nak promote pi daftar. haish menyusahkan. kite tak tau kawan tu busy ke, tgh study ke, ade hal ke. 1 kroje nak kena pi post office. tak ke menyusahkan orang. senang je. bila dah umur 21 tahun, automatik daftar jadi pengundi. haish. ckp tak mau dengar. nnt marah. sedih3. lantak ko SPR. yg penting aku nak mengundi n nak jatuhkan mereka yang zalim. padan muka. sape suh jadi zalim..ha3...



-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-

Apa nak jadi...

Polis beriya-iya nak jaga LYNAS...kate tak nak timbulkan kekacauan...ni apesal sampai pecah2 cermin kereta orang?haish teruk la polis la ni sila rujuk sini. emm patut la jenayah banyak...sebab duk jaga benda yg tak patut jaga...contoh, anwar nak bagi ceramah, penuh polis jaga...takut sgt ke dgn si tua anwar tu??dah la tua, sakit plak...kenapa tak jaga jenayah rompak??rogol??bunuh??dah sume duk sibuk jaga anwar...polis2..tolong la berubah...
-kalau tulis macam ni pun kena masuk ISA, tak tau nak ckp ape...kate demokrasi-


Tuesday, May 31, 2011

Bandingan harga.

milo tarik
Melaka = RM1.40
Kuantan = RM1.70
Shah Alam = RM1.60

Teh Tarik
Shah Alam = RM1.50
Kuantan = RM1.90

Nasi Lemak (harga paling rendah)
Kuantan = RM1.50
Shah Alam = RM1.00

Kenapa Kuantan mahal sangat??emm scholar tolong la naik kelas A...please!!!!




Friday, May 27, 2011

Naik...Naik...dan Terus Naik...

Minyak naik harga, gula naik harga, air jual kat pasar malam naik dah rm0.20.
teh tarik, rm1.90...

Bil elektrik pun naik juga...alasan nak selaraskan subsidi..nak bantu golongan miskin...tp org miskin lagi banyak...kalo betul nak tolong org miskin, dah tak perlu ada racangan BERSAMAMU tu...haish...pelik3...mari tukar kerajaan...!!!


Sunday, May 15, 2011

Tuesday, May 10, 2011

Selamat bertemu tuan baru...



Selamat bertemu tuan baru, MR SULAIMAN...semoga happy disana...







Monday, May 9, 2011

For Sale...







Sex: Male
Price: RM100
LOP EAR RABBIT

Saturday, April 23, 2011

New Rabbits



new family members....










Teddy bear rabbits...




Wednesday, April 20, 2011

Stop LYNAS

Kerajaan kita memang cari pasal luluskan LYNAS tu. Tak sedar kat bukit merah tu tak abiz rawat lagi. Haram jadah. Ayuh mahasiswa, mari bangkit!!!!


Friday, April 15, 2011

Good Bye BMS....

Sangat sedih semalam setelah majlis restu ILMU. Rasa sebak dalam hati untuk mengakhirkan kelas terakhir BMS hari ini. 2 tahun kami 13th Legacy bersama dengan BMS(Basic Medical Sciences) Department, terlalu pantas masa berlalu. Kami lalui segalanya bersama-sama. Pahit, manis, gelak tawa, suka-duka, nangis, menang, kena marah, kena puji, bergaduh, kami lalui dengan semangat persahabatan yang begitu erat. Setiap orang mempunyai ragam masing-masing. Kadang-kadang pening untuk aku memahami sahabat-sahabatku. Dipilih untuk mengetuai meraka bukanlah 1 tugas yang mudah. Amanah yang diberi oleh rakan-rakan mana mungkin untuk ku persiakan. Cuma kadang-kadang terasa berat memikul tugas sebagai ketua. Tapi dengan adanya kawan-kawan yang menyokong aku dari belakang, membuatkan aku rasa bertenaga. Terima kasih kawan-kawan kerana selalu membantuku. Maaf ku pohon buat semua ahli 13th Legacy, kalau ada yg termarah, termaki, terkutuk, terkecil hati, tersedih, termakan, terminum. Aku cuba untuk berubah setiap hari. Alhamdulillah, aku sudah semakin keluar dar kepompong lama ku. Aku doakan agar kita semua berjaya untuk peperiksaan Y2B4 End-Block Exam dan juga 1st Professional Exam. Good Luck kawan-kawan. Semoga kita semua akan bertemu kembali pada tahun ke-3.



Saturday, April 2, 2011

Belajar Bahasa Arnab

sebentar lagi anda akan diberitahu mengenai apa yang cuba disampaikan oleh arnab anda…. dalam MARI BELAJAR BAHASA ARNAB

1.Mengerik gigi yang lembut – Bermakna arnab anda HAppy ( biasa ketika anda mengusap di bahagian kegemaran; seperti dipipi, dahi atau belakang telinga.

2.Bunyi nafas seperti berbisik – arnab anda Happy

3.Menghentak kaki belakang – ia takut, rasa terancam, marah, dan mungkin juga terlalu gembira.. biasanya selepas lama dikurung dan dilepas keluar dari sangkar

4.Berderam, mengeram, berdesir – ini menandakan arnab anda sedia untuk menyerang, gigit atau cakar. jangan ganggu dan biarkan sahaja

5.menjerit dengan kuat – bermakna dia dalam ketakutan yang teramat sangat atau kesakitan, DENGAN SEGERA perhatikan mereka.

6.Honking ( bunyi seperti angsa) - inginkan perhatian atau meyampah dengan kehadiran anda.

7.Mencium anda dengan perlahan - ia menyambut kehadiran anda dan minta perhatian

8.Berlari berpusing pusing dan melompat tinggi (Binky) – terlalu gembira

9.Chinning (mengusap dagunya) – cara arnab menandakan haknya, termasuk anda

10.mengerakan rahang sepeti menguyah – dia sedang relex

11.makan najis – jangan hairan arnab anda tidak apa apa, ini adalah cara semulajadi arnab mengambil nutrien

12. menaikan pungung dan ekor – dia menyahut seruan alam.. nak kencing lah tuu

13.berlari mengelilingi anda – ia tertarik kepada anda, jika arnab anda bleum dikembiri, ini adalah cara arnab menyatakan anda adalah teman yang sesuai.

14.menarik baju anda, meletakan kaki hadapan pada anda, atau melompat keatas riba - minta perhatian

15.cuba menyerang – dengan jelas dia tidak suka kehadiran anda

16.jika ia berlari kesana sini – ia menikmati kebebasannya

17.Jika ia mengigit ketika anda sedang melakukan rutin lain – ia inginkan perhatian ( jangan marah… gigitan arnab memang sakit. Tapi arnab tidak tahu)

18.Jika arnab anda bergerak menjauhi anda – dia masih was was dengan anda dan mungkin merajuk. Cuba usap dahi dan telinganya dan mungkin berikan ia treat

19.arnab jantan atau betina anda cuba mengawani kaki anda – menandakan dominasinya .. anda adalah haknya

20.Jika arnab mempunyai sepasang arnab, dan yang jantan mula mendegus, ini menandakan ia bersedia untuk megawan

21.Jika arnab ada terdiri daripada dua jantina yang sama, dan mengelilingi sesama sendiri, itu adalah permulaan pergaduhan… asingkan sebelum ada yang mati atau cedera

22.Jika arnab betina yang belum dikembiri mula mengumpul daun daun, kertas , atau mencabut bulu ini tandanya ia akan melahirkan . Tujuan pengumpulan daun dan mencabut bulu adalah untuk membuat sarang.

23.Jika arnab anda kelihatan dalam keadaan cuba mengawan tetapi di bahagian kepala arnab lain, ini cara ia mengatakan.. I’m The boss…. awasi kerana mungkin terjadi pergaduhan.

24.Arnab anda termenung atau mogok tak mahu makan dan minum- ambil perhatian arnab anda mungkin sedang sakit

25.terbalikan bekas makanan dan minuman – bermain ( ia ingin jadikan bekas tersebut sebagai permainan) atau protes tunjuk perasaan /minta perhatian

26.perbuatan seperti mengali tanah dan mengaru garu lantai, hujung sudut sangkar – ini sifat semula jadi arnab yang memang tidak dapat dibuang ia seperti sedang Mengali Tanah

thanks to BIGBOY RABBIT


Monday, March 28, 2011

Kenapa Arnab sesuai dijadikan haiwan peliharaan.

Haiwan ini amat mudah dijaga walau penjaganya adalah seorang yang kurang upaya. Pemeliharaan tidak memerlukan kawasan yang luas. Sumber makanan yang murah dan mudah diperolehi di sekitar kediaman. Haiwan ini tidak mengeluarkan bunyi yang boleh menganggu kejiranan. Bau najis yang amat minima. Boleh dibela di dalam rumah samada jenis flat atau kondominium. Arnab tidak pandai menyerang walau dalam keadaan terdesak. Tidak mendatangkan sebarang ancaman kepada penternak atau masyarakat keliling. Cepat berkembang biak. Tahan lasak. Boleh dibawa dengan mudah menggunakan pelbagai kenderaan. Mudah dipasarkan samada sebagai arnab hidup atau sebagai daging arnab. Daging arnab lebih dikenali sebagai daging putih ( white meat ) merupakan daging rendah lemak dan amat sesuai dijadikan sajian terbaik untuk keluarga. Secara asasnya, daging arnab adalah :
1. rendah kolesterol
2. rendah kalori
3. rendah lemak tepu
4. tinggi protein
5. rendah sodium

* Sumber: USDA Circular 547, 549.


10 Mistakes Wenger Has Made That Could Cost Them This Season

10. Wenger's Faith in Under-Performing Players Is Baffling

9. Marouane Chamakh Not Provided with Enough Confidence by the Manager

8. The Crucial Decision by Wenger to Waste the January Transfer Windows



7. Wenger's Reluctance to Spend on a Defensive Midfielder as Backup for Song

6. Wenger's Decision to Go for a Cheap Signing in Sebastien Squillaci

5. Denilson and Diaby in Midfield Heaps Pressure on Others

4. Wenger's Gambles with Fabregas Has Resulted in Many Problem

3. Inability to Inculcate a Fighting Attitude Within the Gunners' Camp

2. The Multiple Excuses Given by Manager Who Refused to Admit His Side's Weaknesses

1. Wenger's Rigid Tactics Make It Predictable for the Oppositions

detail, click here

Sunday, March 27, 2011

Ranking SPM 2010 - SBP

Senarai kedudukan SBP di Malaysia untuk SPM 2010.

1 SM SAINS TUANKU MUNAWIR 0.8931
2 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.1425
3 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.1450
4 SM SAINS ALAM SHAH 1.2403
5 SEKOLAH TUN FATIMAH 1.2837
6 SBP INTEGRASI RAWANG 1.3408
7 SM SAINS KUALA TERENGGANU 1.3638
8 SM SAINS SERI PUTERI 1.4223
9 SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.4415
10 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.5026
11 SM SAINS SULTAN ISKANDAR 1.5322
12 SM SAINS MUAR 1.5361
13 SBP INTEGRASI JEMPOL 1.5429
14 SM SAINS KUALA SELANGOR 1.5612
15 SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.6081
16 THE MALAY COLLEGE KUALA KANGSAR 1.6257
17 SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.6884
18 SM SAINS HULU SELANGOR 1.6907
19 SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.7073
20 SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.7079
21 SM SAINS JOHOR 1.7483
22 SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.7595
23 SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.7656
24 SM SAINS SELANGOR 1.8433
25 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 1.8439
26 SEKOLAH SERI PUTERI 1.8475
27 SM SAINS KUCHING 1.8585
28 SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.8662
29 SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.8702
30 SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK 1.881
31 SBP INTEGRASI SELANDAR 1.9021
32 SBP INTEGRASI GOPENG 1.9412
33 SM SAINS KOTA TINGGI 1.9496
34 SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 1.9625
35 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 2.0082
36 SM SULTAN ABDUL HALIM 2.0381
37 SM SAINS DUNGUN 2.1042
38 SM SAINS BAGAN DATOH 2.1256
39 SBP INTEGRASI KUANTAN 2.1612
40 SM SAINS SABAH 2.1704
41 SM SAINS KEPALA BATAS 2.1892
42 SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.2107
43 SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 2.213
44 SM SAINS TUANKU JA`AFAR 2.231
45 SM SAINS TELUK INTAN 2.249
46 SM SAINS SULTAN MAHMUD 2.2513
47 SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH 2.254
48 SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 2.291
49 SM SAINS POKOK SENA 2.3001
50 SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 2.3114
51 SM SAINS LABUAN 2.3266
52 SM SAINS MIRI 2.3266
53 SM SAINS MACHANG 2.3315
54 SM SAINS KUBANG PASU 2.4137
55 SM SAINS LAHAD DATU 2.4497
56 SM SAINS PASIR PUTEH 2.4997

SM SAINS TUANKU MUNAWIR dahulunya ialah SM SAINS SEREMBAN (SASER)

SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK dahulunya ialah SBP INTEGRASI PEKAN

"24 out of 56 SBP, not a bad result, yet still can be improved, go SMSS"
Pada sekolah yang tercinta,
Pada guru yang mulia,
Mari kita semua bersatu,
SMS SELANGOR MAJU!!!!


Sunday, March 20, 2011

Owh Perak...Owh Perak...JUARA!!!!




Owh Perak Owh Perak,
Engkau Di Hati Ku,
Selalu Berjuang Bermati-Matian,
Ayuh Bangkitlah Kami Tetap Bersama Mu,
Owh Perak, Owh Perak Juara….

Owh Perak Owh Perak,
Engkau Kekasihku,
Jangan Menyerah Kalah Sebelum Engkau Kalah,
Ayuh Bangkitlah Kami Tetap Bersama Mu,
Owh Perak, Owh Perak Juara….
Owh…..Owh….Owh…..Owh…..Owh Perak, Owh Perak, Juara…!!!!


Friday, March 18, 2011

PENENTUAN JANTINA ARNAB...

Penentuan jantina boleh dilakukan dengan menekan secara perlahan bahagian lubang di atas dubur. Anak jantan akan menunjukkan tanda bonjolan yang membulat. Sementara anak arnab betina akan menunjukkan tanda belahan mengarah kedubur.






Mengenal jantina arnab yang berusia bawah 3 bulan memang agak sukar. Ini adalah kerana yang testicles arnab jantan belum kelihatan. Namun jika diteliti betul-betul, ada perbezaan yang membolehkan kita mengenalpasti jantina anak2 arnab yang berusia dibawah usia 3 bulan. Bagi sesetengah baka-baka arnab, yang jantan dan betina dewasa boleh dibezakan dengan lebih mudah. Bagi yang mempunyai kantung seolah-olah seperti tembuluknya, maka arnab ia adalah betina dan bagi yang tiada, maka fahamlah kita bahawa arnab itu adalah arnab jantan.



rujukan=klik disini

Teringin nak ada ladang Arnab...he3...

Bertemu kembali...

Entry kali ini amat menarik...

2-3 hari ni aku duk baca blog2 pasal arnab...

dari penternak arnab secara besar2an ke penternak yg hanya sekadar membela arnab sebagai pet shaja....

kadang2 aku terpikir, nak juga aku buka ladang kecik arnab kat tepi rumah sewa aku ni...

mane la tau ade rezeki skit buleh jual arnab2 tu...



dpt buat sumber pendapatan tambahan...

ye la scholar JPA status B...

mmg tak cukup dgn taraf hidup kat kuantan ni...

kawasan pekan je tp mahal betul...

sewa rumah mau rm400...

Alor Setar pun ade lagi sewa RM250...

nape la mahal sgt kat kuantan ni...

semoga Impian aku nak buka ladang kecik arnab akan tercapai...



insyaAllah...


Tuesday, March 15, 2011

Bik Mama : Surat Terbuka Untuk Mu..!!!

Anak muda Muhammad Muizzuddin yang pernah menitipkan pandangan dan menyuarakan rasa hati golongan segenerasi melalui 'Surat Pelajar Kepada PM - pelan pemusnah generasi masa depan' - yang hingga kini telah mencecah lebih 37,000 hits di weblog ini dan dikongsi hampir 10,000 pemilik FaceBook, kini muncul dengan luahan hati kepada wanita yang menggelarkan diri sebagai First Lady of Malaysia, DS Rosmah Mansor.
Ikuti titipan minda anak muda ini dan sama-sama kita kongsi dan sebarkan melalui FaceBook dan Tweeter atau apa saja cara supaya penyebarannya akan lebih meluas dan cepat.

Surat Terbuka daripada seorang pelajar untuk Datin Seri Rosmah Mansor
Assalamualaikum Datin Seri. Saya, Muhammad Muizzuddin bin Zaini. InsyaALLAH, andai diizinkanNya, Julai nanti genaplah usia saya 19 tahun.

Saya perkenalkan diri, sebagai remaja yang ingin tahu. Apa jua medium yang termampu saya pergunakan, saya usahakan sebaiknya agar saya dapat mengikuti perkembangan semasa, khususnya berkenaan negara Malaysia yang tercinta ini.

Iya, Datin Seri. Umur saya, sangat muda. Kedudukan saya, jauh benarlah kiranya dibandingkan dengan Datin Seri. Namun, saya yakin dan percaya, andai umurlah yang menjadi penentu kelayakan seseorang untuk bersuara, tidaklah layak sama sekali untuk suami Datin Seri memegang amanah pentadbiran negara sekarang, kerana di luar sana terdapat ramai yang lebih tua usianya!

Tegas saya, saya adalah remaja yang memerhati. Saya tidak mahu, sekadar menjadi manusia yang kerjanya memuaskan tembolok sendiri. Tidak juga hanya terpaku di bilik darjah, ‘menelan’ buku teks sekolah. Saya percaya, erti hidup pada memberi!

Datin Seri Rosmah Mansur yang saya hormati,
Saya pohon jutaan kemaafan, andai surat kecil ini menyinggung Datin Seri. Saya tidak berniat untuk menyakiti hati Datin Seri, jauh sekali memburuk-burukkan. Surat kecil ini, hanyalah usaha kerdil saya, menyampaikan isi hati. Ia hanyalah suara hati dan pandangan seorang anak muda.

KASIH SAYANG KEPADA RAKYAT

Datin Seri,
Pernah suatu pagi, saya dibawa ibu untuk menziarahi jenazah anak tunggal seorang jiran kami. Kanak-kanak kecil itu, baru berusia 6 tahun. Khairani namanya. Runtun rasa di hati, sebaik melihat keadaan rumah tempat tinggalnya kanak-kanak itu bersama ibunya. Saya cuba membayangkan, bagaimanalah andainya hujan lebat menimpa bumbung rumah itu. Atapnya berlubang-lubang, hinggakan saya fikir memadai dengan cahaya matahari yang ‘mencuri’ masuk melaluinya untuk menyinari ruang dalam rumah daif itu. Saya terpaksa melangkah berhati-hati, kerana lantainya berkeriut dan goyah sekali.

Hadir insaf dan syukur di dalam hati saya, bahawa betapa saya memiliki hidup yang jauh lebih baik dan selesa berbanding ramai lagi rakyat kebanyakan.

Di sekolah, saya punyai rakan-rakan yang sulit sekali melangsaikan yuran bulanan asrama. Bukan culas, bukan malas, tetapi kesempitan hidup menyukarkan mereka. Adik-beradik ramai yang masih bersekolah, ditambah taraf hidup dan kos keperluan yang kian meningkat dari sehari ke sehari, semuanya membebankan!

Datin Seri,
Sungguh saya tidak mampu mengelakkan rasa kecewa, apabila mengetahui yang Datin Seri bermalam di sebuah hotel di Dubai dengan kos melebihi RM100, 000 semalaman. Sehingga ke hari ini, saya masih teringatkan rumah daif adik Khairani, juga nasib ramai lagi yang saya temui sepanjang umur ini. Saya tahu, betapa besarnya urusan Datin Seri, juga kedudukan Datin Seri. Mungkin memang Datin Seri berhak, tetapi, apakah Datin Seri langsung tidak teringatkan kami, rakyat yang kesusahan? Apakah Datin Seri langsung tidak terfikirkan nasib ratusan, ribuan lagi rakyat yang tidak bernasib baik?

Apakah tiada langsung rasa bersalah di hati Datin Seri? Rasa bersalah kerana tinggal hanya untuk semalaman tetapi dengan kos yang boleh menyamai lebih kurang pendapatan selama 66 bulan bagi 40 peratus rakyat Malaysia! 40 peratus inilah rakyat yang pendapatan bulanan bagi setiap keluarga adalah lebih rendah daripada RM1500 sebulan. Bahkan setiap 3 daripada 4 keluarga ini, adalah sebangsa dengan Datin Seri, bangsa MELAYU!

Atau apakah Datin Seri tidur dengan lena malam itu?

Hingga hari ini, sudah bertahun saya tidak ke restoran Pizza Hut, McDonald dan seumpamanya. Kerana cukup dengan hanya melihat dari jauh, hadir rasa pilu mengenangkan saudara-saudara seagama, anak-anak muda seusia saya atau kanak-kanak, wanita dan orang tua yang dibunuh kejam di Palestin oleh rejim zalim Israel hasil sumbangan restoran-restoran ini.

Ia dipanggil, kasih sayang Datin Seri. Maafkan saya, tetapi saya terpaksa bertanya, apakah tiada langsung walau secebis pun rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang hidup serba kesusahan? Rakyat yang terpaksa melupakan impian dan keinginan kerana kesempitan hidup, namun terpaksa pula menanggung kos penginapan Datin Seri dan rombongan di luar negara untuk hanya semalaman!? Bayangkan pula kos penerbangan untuk keseluruhan rombongan selain daripada penginapan!

Peningkatan kos sara hidup waktu ini, sangatlah membebankan. Suami Datin Seri berterusan meminta seluruh rakyat berjimat, sedangkan isterinya? Hasil tindakan kerajaan pimpinan suami Datin Seri, mengurangkan subsidi untuk rakyat terbanyak sedangkan untuk para taukeh-taukeh besar dikekalkan, juga ‘penyelarasan-penyelarasan’ harga, teramatlah menyulitkan kami semua.

Sungguh Datin Seri, kami sangat terbeban meskipun harga petrol dinaikkan walau beberapa sen. Ia akan mempengaruhi seluruh kehidupan kami. Harga makanan, pakaian, kos pengangkutan dan semuanya akan semakin menyulitkan kami. Saban hari, saya melihat ibu mengeluh kerana gajinya sukar sekali untuk disimpan, ia sekadar mencukupi untuk setiap bulan.

Kami rakyat tidak meminta Datin Seri turut menaiki kereta biasa atau tinggal di rumah biasa seperti kami. Hanya yang kami rakyat pinta, supaya Datin Seri dan suami menyelami hakikat kesukaran yang terpaksa kami tempuhi.

Malangnya, tindakan Datin Seri berbelanja mewah begini adalah sama sekali tidak menggambarkan Datin Seri dan suami bersama-sama kami. Sungguh, ini amat mengecewakan saya. Sukar sekali untuk saya mewajarkannya. Maafkan saya Datin Seri, sungguh ia tidak dapat saya terima.

IFF dan ISLAM

Datin Seri yang dihormati,
Tiadalah yang lebih mengecewakan dan membangkitkan kemarahan, melainkan ketika melihat Datin Seri dan suami di Festival Fesyen Islam Monaco. Bagaimana tidak, pakaian yang diperagakan langsung tidak menggambarkan Islam! Langsung tidak menutup aurat, menampakkan bahagian-bahagian yang sepatutnya sulit dan yang paling dahsyatnya, nama RasuluLlah SAW yang mulia tertera pada pakaian yang tidak menutup aurat!

Apakah Datin Seri tidak menyedari, bagaimana kemarahan yang telah Datin Seri cetuskan? Nama RasuluLlah SAW yang mulia dihina sebegitu rupa! Namanya cukup mulia, hinggakan apabila disebut namanya, dikira manusia yang paling kikir sekiranya tidak dipanjangkan nama itu dengan selawat ke atasnya. Tiba-tiba, nama itu dihina sebegitu rupa! Bahkan, Datin Seri yang menghadapi teguran, kritikan, kecaman dan tunjuk rasa langsung tidak memohon maaf. Langsung tidak!

Sedangkan para Ulama’ masih berbahas, bagaimana cara paling baik untuk mengagungkan Manusia Mulia ini, tiba-tiba Datin Seri kelihatan meredhai perbuatan yang jelas MENGHINA Baginda Nabi SAW!

Sebenarnya, Datin Seri sudah dari awal menunjukkan kecekalan Datin Seri melanggar syariat Allah. Datin Seri tidak menutup aurat, bersentuhan, berlaga pipi dan berpelukan dengan lelaki bukan mahram yang disepakati sekalian Ulama’ sebagai perbuatan yang HARAM!

Menyentuh anjing atau khinzir, hukumnya juga Haram. Namun, hilang kotornya dengan perbuatan menyamak. Malangnya, tiada apa yang mampu ‘membersihkan’ haram dan kotornya nya menyentuh lelaki ajnabi kecuali API NERAKA!

Lalu, dengan semua perlakuan Datin Seri, apakah mungkin Datin Seri fikir kami rakyat akan menerima dakwaan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bahawa kerajaan pimpinannya berusaha keras berjuang demi Islam dan bangsa. Sedangkan isterinya sendiri, tidak memelihara Akhlak dan Syariat Islam, juga adab-adab kesantunan Melayu malahan!

RAKYAT MENGIKUTI PEMIMPIN MEREKA

Kata ahli hikmah, “Agama manusia itu, di atas Pemimpin mereka”. Tinggi sahsiahnya, baik akhlaknya, ikhlas hatinya, patuh dan taat kepada Allah, maka begitulah jua rakyatnya. Rakyat akan terpengaruh dengan ketua mereka.

Malaysia hari ini, dalam keadaan yang benar-benar dahsyat bagi saya. Setiap masa perlu di dalam keadaan berjaga-jaga, kerana penjenayah menunggu kita alpa. Gerun saya melihatkan kanak-kanak yang bermain sendirian di halaman rumah, bimbang kalau-kalau ada manusia busuk hati yang berniat jahat kerana jenayah hari ini langsung tidak mengenal beza usia!

Budaya Hedonisme melampau. Nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan. Remaja Melayu Muslim tidak segan silu memakai pakaian yang jauh menyimpang daripada Islam dan adab Melayu. Tidak kekok mengogok arak di pesta-pesta jamuan nafsu. Saban hari ada sahaja kes bunuh bayi lewat pergaulan tanpa batas! Hari ini, remaja mati dengan sia-sia. Samada mati dalam ketagihan najis dadah, atau kemalangan dalam perlumbaan haram!

Bahkan seribu satu lagi, penyakit-penyakit sosial yang sedang membarah, membusuk di dalam negara tercinta!

Bukanlah saya menuding jari kepada Datin Seri dan suami, saya akui malahan, bahawa Datin Seri kelihatan cuba berusaha sedikit sebanyak bagi menangani masalah-masalah ini. Namun, hakikatnya, keadaan rakyat sesuai dengan keadaan pemimpinnya!

Manusia yang jelas disabitkan kesalahan rasuah, diangkat menjadi pemimpin! Manakala pemimpin lain yang mengkritik tindakan ini, di arah supaya tutup mulut dan diambil tindakan! Apa sudah jadi pada negara!? Sedangkan Nabi SAW bersabda, “Apabila amanah diberikan kepada BUKAN ahlinya, maka tunggulah KEHANCURAN!”

Pemimpin negara tidak memelihara adab pergaulan Islam, tidak memelihara batas aurat, berbelanja boros tanpa timbang rasa kepada rakyat, justeru, bagaimana mungkin kita mengharapkan yang baik-baik daripada rakyat?

Saya gerun melihat perkembangan ini, Datin Seri. Hari ini, kita mengeluh kerana ramainya anak-anak luar nikah yang didaftarkan. Bayangkanlah, apa yang mungkin kita keluhkan 5 atau 10 tahun akan datang!

Antara sifat agama kita, INQILABIYYAH Datin Seri. Ertinya, adil dan zalim mustahil begerak seiring. Kebenaran dan kebatilan sama sekali tidak akan bercampur. Syariat Islam dan yang bercanggah dengannya, pasti tidak akan ditemui titik temu antara keduanya. Justeru, Datin Seri berusahalah sehebat manapun untuk memperbaiki masalah sosial, gejala buang bayi dan sebagainya, selagi suami dan kerajaan Datin Seri terus mengesampingkan hukum Allah, dasar Allah, syariat Allah, maka Datin Seri tidak akan BERJAYA! Berani saya kata!

Bagaimana tidak? Datin Seri berusaha mengelakkan masalah bunuh bayi yang kita semua maklum ia bermula daripada pergaulan bebas, sedangkan hub hiburan malam, lesen judi dan konsert-konsert mega sebenarnya adalah penyumbang besar kepada masalah ini! Kerajaan pimpinan suami Datin Seri, umpama membina dan meruntuhkannya semula. Bina dan runtuh, kemudian bina dan runtuhkan lagi. Itulah kitarannya.

KUASA

Datin Seri ke luar negara untuk bertemu pemimpin negara luar, pernah juga Datin Seri menyambut kehadiran Perdana Menteri luar negara ke Malaysia, dana RM111 juta untuk PERMATA, pertemuan First Lady dan liputan-liputan meluas setiap aktiviti Datin Seri di media dalam dan luar negara, itu bagi saya menunjukkan yang Datin Seri seolah-olah punya kuasa di dalam pentadbiran negara.

Justeru, sebagai anak muda yang penuh persoalan di minda, saya bertanya dengan baik, bagaimana ini semua berlaku? Sedangkan, kami rakyat tidak pernah melantik Datin Seri sebagai pemimpin negara. Suami Datin Seri yang memimpin kerajaan yang telah dipilih rakyat melalui proses Pilihan Raya! Atau apakah dengan hanya menjadi isteri kepadanya, menjadikan Datin Seri turut berkuasa?

Datin Seri pasti tahu, berkenaan kebangkitan rakyat yang menyemarak di Timur Tengah. Kerajaan yang tidak bertimbang rasa diterjah dan dihalau rakyat! Antara isunya ialah bagaimana berkuasa dan kaya rayanya isteri kepada pemimpin-pemimpin yang telah tumbang itu.

Saya cintakan negara saya. Tidak sanggup saya melihat negara porak peranda, namun, kiranya Datin Seri berterusan mengikut jejak langkah isteri-isteri pemimpin yang tumbang itu, maka mungkin Datin Seri dan suami boleh menerima nasib yang sama. Kami rakyat semakin tidak tertanggung lagi dengan tekanan-tekanan kewangan dan keperluan hidup sekarang!

Datin Seri,
Surat ini bukanlah ancaman, bukan juga ugutan. Ia sekadar luahan rasa, nasihat dan pandangan yang cuba seorang anak muda sampaikan. Ingin benar saya ingatkan, kedudukan yang Datin Seri nikmati hari ini, adalah kerana rakyat memilih suami Datin Seri. Kuasa di tangan kami, untuk menentukan jatuh dan bangunnya Datin Seri dan suami. Dan sebenarnya, kami rakyat hanyalah ‘jalan’ bagi Allah untuk mengatur ketentuan ini, Allah jualah yang meletakkan kekuasaan kepada sesiapa yang dikehendakinya.

Justeru, berbaiklah dengan kami. Patuhilah suruhan Allah. Kami tidak pinta lebih, sekadar bertimbang-rasa untuk kami.

Datin Seri yang dihormati,
Surat ini mungkin sampai ke tangan Datin Seri. Mungkin sampai sendiri, atau terhenti di tangan pembantu-pembantu Datin Seri atau tidak mampu hampir sama sekali. Kiranya ia selamat sampai ke tangan Datin Seri, saya pohon maaf, kalaulah surat kecil saya ini mengguris rasa Datin Seri. Maafkan saya, kalau ia kerana kesilapan-kesilapan bahasa dan cara penulisan. Namun, andainya Datin Seri terasa hati kerana menerima teguran, tidak akan saya pohon maaf untuk itu! Teguran ini adalah benar, justeru tiada apa yang perlu saya risaukan dengan kebenaran. Ia pasti menang dan tertegak! (edisi Weblog M@RHAEN)

Inilah PENCAK kami! PENCAK ANAK MUDA!

Monday, March 14, 2011

Chong Wei wins Yonex All England Super Series

Lee Chong Wei beat his arch rival, Lin Dan straight set 21-17,21-17 in about 52 minutes. While the double players, Koo & Tan lost to Denmark doubles in rubber games. Congratulations to Lee Chong Wei...

Sunday, March 13, 2011

Lin Dan to meet Lee Chong Wei in Yonex All England final



LIN DAN booked his place in his seventh Yonex All England men’s singles final this afternoon with a three-game win over Marc Zwiebler.

The Chinese third seed and four times winner beat the unseeded German 21-9 16-21
21-11 in 62 minutes then said: “I am disappointed with the second game as I was leading quite well at the beginning and I wanted to win the match in two games.”

Lin Dan will face Malaysia’s defending champion and top seed Lee Chong Wei in the final everyone wanted to see. Chong Wei beat Lin Dan’s team-mate and fifth seed Chen Long 21-17 21-13.

Zwiebler said: “It was a hard fight. He made mistakes in the second game which I benefited from. Now I am very tired but it has been a great week for me.

“My knees are swollen and everything hurts a little but that’s no excuse. He was the better player. Now I am looking forward to my holiday for a rest and to gain the motivation and confidence I need for next week (the Swiss Open).”

Chong Wei said: “I really enjoyed this match and tried my best and have enjoyed this whole experience of the All England. I feel I can still improve a little but I did feel relaxed out there today.”

The 28-year-old added: “I am going to retire soon so this will be the second to last time I will be playing the All England. I am going to prepare myself mentally for tomorrow’s match against Lin Dan and I hope I can beat him as I lost to him two months ago in Korea.”


Listen the Quran (Koran)