About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Wednesday, November 30, 2011

Short case yang sedih

Dr Fareez: ni tgn cam ni buleh kasi markah lebih ek??
Aku: Buleh.

Terus Dr Fareez bawa aku pi ke respiratory wing. emm mmg dah agak dah dpt kes respi. tp aku mmg cuak. sbb respi mmg susah skit findings die. aku pun buat la. dah susun elok. tetiba tgn sakit.

Dr Fareez: tgn sakit ek. terus examine kat blakang.

aku pun buat la. tapi tetiba mental block. sume jadi blur. byk yg Dr kena tolong. Bila present finding mmg aku blur. mmg tak dpt appreciate any findings pun. so cam ntah la. dlm kepala dah fail la. present pun merapu. aku pun kuar duk tepi tangga sebelah ward 8c. termenung. smpi Dr Fareez kuar, " Lepas ni kamu re-exam".."buat betul2."

fuh peluang kedua Allah bagi aku tak kan sia-sia kan...

-Bersambung-

Friday, November 25, 2011

clinical exam yg mencuakkan

Long case.

Mr. K, 30 year-old man from tanah putih, came to HTAA for elective admission for renal biopsy. Patient ni dah diagnose to have nephrotic syndrome 15 months ago. pergh dpt je file dari akak yg jaga exam tu aku tgk ward 8b, katil 1. lega la dpt patient laki. tp bile masuk tu die renal punya case. mmg blurr tahap gaban. aku just elaborate more to hx n ddx je. sebab patient ni die came mase 15 bulan lepas dgn SOB, and generalized body edema up to mid abdominal. fuh mmg suspect liver n heart prob. tp aku fokus kat kidney je. sbb die dtg utk renal biopsy so aku assume cause lain dah rule out. tp salah. dr. arif ckp kne juga rule out liver n cardiac prob. tp overall puas hati dgn long case. yg tak puas hati short case. nnt aku citer lagi..

Sunday, November 20, 2011

Exam...1st Clinical...

Semoga esok aku. wife n kawan2 ku dpt menjawab dengan tenang exam...insyaAllah...ya ALLAH bantulah kami..


Thursday, November 10, 2011

Listen the Quran (Koran)