About Me

My photo
1. sekolah kebangsaan batu gajah melaka (1996-2001) 2. sekolah menengah kebangsaan bandar baru salak tinggi (2002-2004) 3. sekolah menengah sains selangor (2005-2006) 4. centre for foundation studies iium petaling jaya (2007-2009) 4. iium kuantan campus (2009-2014 insyaAllah)

Saturday, May 12, 2012

PAEDS EXAM

Sungguh tak ku sangka exam PAEDS mmg unexpected.
Bayangkan anda kena clerk patient pada jam 12.00pm, waktu di mana orang tgh lapar.
Alhamdulillah patient sangat baik.
Setelah clerk tiba masa untuk present.

Ni lagi 1 unpredictable, aku nak tergelak pun ada, nak nangis pun ada, nak jerit pun ada.
biasalah lepas clerk tunggu Dr. untuk dengar long case kita.
Tunggu punya tunggu, dtglah Dr.

OK, akak yg jaga kami masa exam ckp kat aku, "buat long case dgn Dr..."
Aku serius bersemangat, sbb aku dpt kes Respiratory (asthma).
mmg aku doa dpt present dgn Dr. Fadzil.
Lepas tu ikutlah Dr tu.
Tgk2 die jalan straight ke belakang ward, pada hal patient yg aku clerk tadi ada dekat compartment yg paling hampir dgn pintu keluar.
Aku pun I FOLLOW je la.
smpi kat 1 patient ni, ada rashes kat bhgn muka, tgn, kaki, dan badan.
Dr. Fadzil suh describe about the rashes.
Mak ai buat shortcase terus.
Long case tak present lagi masa tu.

Pastu mcm2lah merapu....
Bayangkanlah, anda prepare utk long case, tetapi dapat lecturer yg terus suh buat short case...
sedih3...
Pastu bagitau dr. "sy ni long case ke short case"
Dr. cakap la shortcase.
"eh patut sy long case dgn dr."
Dr. pun pi jumpe akak tu cakap die dah buat short case dgn aku.
Long case bagi kat Dr. lain...

MARI TAWAKKAL!!!!




Wednesday, May 2, 2012

UTUSAN MELOYAkan

Saya SANGAT MEMBANTAH siaran gambar-gambar lucah (tidak kiralah samada ia bermotif politik atau tidak, melibatkan wajah mirip pemimpin parti BN atau PR) yang disiarkan oleh mana-mana akhbar awam tempatan seperti yang dilakukan oleh Utusan Malaysia & Kosmo 2 Mei 2012. Ia adalah satu petanda KOTORNYA minda (dan hati) si pembuat keputusan. Juga terlampau berpolitik sehingga siaran itu boleh memudaratkan pembaca & rakyat Malaysia khususnya generasi muda. INGATLAH siaran media awam ibarat iklan, sekali ia memberi idea & gambaran, sekiranya ada yang menurutinya, keseluruhan individu yang meluluskan keputusan siaran itu BAKAL mendapat saham DOSA sehingga hari kiamat. Dosa jariah berdasarkan hadis Nabi Muhammad. Ustaz Zaharuddin

Listen the Quran (Koran)